JohnnyLoikkanen Keskustellaan asioista kuten ne ovat.

Seinäjoen arabikevät - dokumentti

Toivottavasti YLE:n pihdeistä viimeinkin julkaisuun päässyt Seinäjoen arabikevät - dokumentti toimii laajemminkin keskustelunavaajana. Vuosikausia vaiettu aihe on puristettu siinä yhteen ohjelmaan joten toivottavaa jää. Dokumentin ohjaajan Matti Reinikan mukaan YLE julkaisi lopulta dokumentin leikkaamattomana.

Ohjelmakokonaisuus sinänsä jätti hyvän kuvan(varsinainen dokkari + keskusteluohjelma). Julkaisu Docventuresin kautta siinä ja siinä. Onko Rikun asenne riittävän neutraali YLE:n kautta tehtävään arvosteluun Kaarnalaiva keissin myötä? Onko Tunnan? Siltä ainakin vaikutti. Kuinka ikinä niin homma toimi hyvin verrattuna siihen jos YLE:n vakiopäällepuhujat olisivat olleet asialla.

Päivi Nerg oli myös sinänsä mielenkiintoinen valinta ohjelmaan varsin keskeisenä henkilönä tapahtumissa. Hänen puheensa tosin eivät välttämättä kaikkia vakuuta. Nerg on henkilö joka kertoi julkisuudessa, että kaikkien maahantulijoiden taustat on tiedossa. Ohjelmassakin tulee varsin selkeästi ilmi ettei näin ollut joten pitääkö puheet paikkansa jatkossakaaan?

Minulle jäi ohjelmasta joka tapauksessa pitkästä aikaa sellainen tunne, että tärkeistä asioista puhutaan ääneen. Vaikenemista on tapahtunut jo pitkään, ehkä rasistiksi leimaamisen pelossa? Paljon lisää keskustelua tarvitaan jotta asiat etenevät parempaan suuntaan, mutta erittäin hyvä alku. Ajankohta julkaisulle vasta molempien vaalien jälkeen vaikuttaa kyllä aikamoiselta sattumalta ja mukaan keskusteluosuuteen on valittu myös todella kyseenalaisesti nuori "asiantuntija" joka menetti uskottavuutensa jo vuonna 2015 kehittämällä "Sadun Punahilkasta".

Tätä nuortamiestä pidetään laajemmaltikin enemmänkin aivopestynä kuin asiantuntijana. Parempikin olisi ehkä löytynyt?  Titteli on kuitenkin edelleenkin Ulkopoliittisen instituutin "vanhempi tutkija". Tässä ominaisuudessa hän tylysti lyttäsi kaikki puheet Eurooppaan muuttoaallon mukana tulevasta terrorista. Vain pari kuukautta myöhemmin Pariisissa ja Nicessa iskettiin, sittemmin myös Suomessa ja paloihan tuossa myös Notre Dame vaikkei epäiltyä ole julkisuuteen kerrotukaan ja paljon muutakin on tapahtunut. 

Ulkopoliittiselle instituutille vaikuttaa riittävän, että heidän tutkijansa ovat tiettyä mieltä. Nyt neljä vuotta myöhemminkin sama henkilö on samassa hommassa jakamassa pahasti pieleen menneitä arvioitaan. Uskottavuutta ei paranna se, että kirjoituksen hän teki nimellä Teemu Sinkkonen, mutta esiintyy nyt nimellä Teemu Tammikko. UPI on verorahoin maksettu laitos kuten YLE joten voisi odottaa neutraaliutta ja faktoja.

Kuinka asenne talossa noin muuten? Madventuresin "oma leffakriitikko" Kalle Kinnunen kiirehti heti alkuun lyttäämään koko dokumentin mm. seuraavin sanoin: "Matti Reinikan dokumentti Pohjanmaan arabikevät herättää kysymyksiä, valitettavasti lähinnä sekavuudellaan". 

Mielestäni dokumentti ei ollut sekava. Aiheen laajuuteen ja pitkään vaikenemiseen nähden se oli erittäin laadukas ja toimii jokatapauksessa hyvänä keskustelun avaajana. Lieneekö Kinnusella ollut niin kiire lytätä dokumentti ettei kerennyt edes kunnolla katsoa sitä? Hän nimittäin puhuu Pohjanmaan arabikeväästä vaikka dokumentin nimi on Seinäjoen arabikevät. Luulisi talon oman leffakriitikon tietävän ainakin dokumentin nimen? Kuinka vain, niin kuten dokumentissakin todetaan on asioista puhuttava tai ne vain pahenevat.

Ohjelma löytyy YLE:n sivuilta: https://areena.yle.fi/1-50155546?autoplay=true

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Tässä ominaisuudessa hän tylysti lyttäsi kaikki puheet Eurooppaan muuttoaallon mukana tulevasta terrorista. Vain pari kuukautta myöhemmin Pariisissa ja Nicessa iskettiin, sittemmin myös Suomessa ja paloihan tuossa myös Notre Dame vaikkei syyllistä ole julkisuuuteen kerrotukaan ja paljon muutakin on tapahtunut."

Olet huolissasi satujen kertomisesta ja neutraaliudesta mutta silti vihjailet itse tarpeettomia. Nizzan tekijällä ei ollut paljoakaan tekemistä muuttoaallon kanssa ja Notre Damen palosta ei epäillä ketään. Ihan hyvä keskustelun aloitus, joten ei kannata pilata sitä tuollaisilla vihjailuilla, varsinkin kun kärtät kovasti neutraaliutta ja faktoja muilta.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Olet aivan oikeassa. Vihjaus yksityisenä henkilönä on kuitenkin hieman eri asia kuin satujen kertominen Ulkopoliittisen instituutin vanhempana tutkijana. Esiinnyn myös "Sinkkosesta" poiketen omalla nimelläni. Pointtini kuitenkin tuolta osin oli siinä, että kuinka noin suuren virhearvion tehnyt henkilö voi vieläkin toimia virassaan tai jos toimiikin niin miksi YLE käyttää häntä asiantuntijana. Kokonaisuutena ohjelmakokonaisuus oli kuitenkin parempi kuin uskalsin odottaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mutta miksi keksiä satu Notre Damen kellonpolttajasta? Varsinkin, jos blogin pointti on, että sellainen on vastuutonta ja tuomittavaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kaksi Suomi-paitaista toimittajaa hoiti päsmäröinnin ja päällepuhumisen melkein aiempaan tapaan, ja toisen päätä paleli studiossa niin ettei lippistä voinut riisua. Mutta hyvä, että he edes hetkellisesti malttoivat antaa suunvuoron muillekin.

Koko ryhmän fiksuin ja asiantuntevin oli selvästi Anter Yasa, joka on bannattu uudesta Suomesta mutta ansaitsisi valtion palkinnon asiallisen ja rakentavan keskustelun edistäjänä sen lisäksi, että hänellä on Suomessa harvinaista omakohtaista tietämystä puheena olevista asioista.

Päivi Nerg puolittain myöntää virheensä ja tekee sen vasta nyt, kun hänet pannaan seinää vasten – aikaahan hänellä olisi ollut vaikka kuinka tulla omaehtoisesti julkisuuteen harhaanjohtavan väitteensä oikaisemiseksi sen huomaamisen jälkeen. YLE:n toiminnalle kuvaavaa on, ettei häntä ole haastettu sanoistaan jo aiemmin – samoin kuvaavaa on se, miten YLE pyrki sekaantumaan dokumentin julkaisemiseen.

Olihan tässä edes hyvä alku keskustelulle, jonka jatkamiselle tällä tasolla on suorastaan huutava tarve, jos haluamme välttää Malmön ym. kaltaiset ongelmat.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kaiken kaikkiaan asiallinen ohjelma, jossa keskustelu pysyi myös aiheessa. Nerg antoi, kovasti myöhässä, mielestäni hyväksyttävän selityksen ”huonolle sananvalinnalleen”. Minulla ei ollut tietoa siitä, että Suomi ensimmäisenä maana kuvasi tulijat ja otti heiltä sormenjäljet.

Toivottavasti tämäkin dokumentti auttaa keskustelemaan asiasta ilman turhia syyttelyitä ja välttämään nimittelyjä. On varmasti käynyt kommenteistani selväksi, että olen sekä maahanmuutto- että islamkriittinen. Olen kuitenkin välttynyt leimaamiselta ja nimittelyltä ja syynä on ollut se, että olen kritisoinut, en panetellut, solvannut tai halventanut (paitsi islamia ja kristinuskoa, vähän).

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kulttuurimarksilaista propagandaa!

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Eipä toi mitään uutta tietoa tuonu. Toivottavasti selvens niille jotka ollu pihalla asioista et kuinka pihalla noiden "matujen" kanssa oltii (ja ollaa vieläki).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Oliko muutkin pihalla kuin se Suomen sisun tyyppi? Siihenhän meni sen yhden arabin höpinät väestönvaihdosta ihan täydestä. Tolkun ihmiset naureskelee tuollaisille salaliittoteorioille.

Täytyy sanoa että sille vastaanottokeskuksen johtajalle nostan kyllä hattua. Siinä oli mies paikallaan tehtävässä joka ei ollut ihan helppo.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jep, hienosti se johtaja yritti selittää arabeille että pysykää alaikäsistä tytöistä eros. Harmi vaa et puheet kaiku kuuroille korville niinku tässä on viime aikoina huomattu.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tolkun ihmiset naureskelee myös sille kun vihreät ja punaiset uskovat, että muslimien maahanmuutto on joku ihmeellinen "rikkaus" Suomelle. Samoin kuin myös sille vihreiden kuvitelmalle, että jos Suomi ei äkkiä kiristä kaikkia mahdollisia päästöjään ja kansa lopeta lihan syöntiä, niin maailmanloppu on varma.

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen Vastaus kommenttiin #9

Maahanmuutto tuottaa kulttuurista diversiteettiä, jota voidaan ainakin jossain mielessä pitää rikkautena, vaikka suuret maahantulijamäärät aiheuttavat toki haasteitakin. Maahanmuuttajissa on muslimien lisäksi paljon kristittyjä ja muiden uskontojen edustajia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

On joo, nykyään jopa turvapaikanhakijoissa. Viime aikoinahan on tullut kokonaisia perheitä muun muassa Turkista ja Venäjältä. Ja jos ajatellaan maahanmuuttajia kokonaisuutena, niin suurimmat ryhmät ovat aina olleet venäläiset ja virolaiset. Turvapaikanhakijat ja muut pakolaiset ovat melko marginaalinen ryhmä.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Mika kyse ei ehkä ole aivan niin laajasta asiasta kuin jotkut antavat ymmärtää, mutta tämä "salaliittoteoria" on kyllä todellisella pohjalla. Sanon tämän sen perusteella, että olen nähnyt kymmeniä salaa kuvattuja videoita imaamien puheista kun he saarnaavat kuuntelijoilleen kuinka Eurooppa vallataan väestönsiirron ja nopean lisääntymisen voimin. Oli mittakaava sitten mikä tahansa niin mielestäni asiaa ei kannata tunnepohjaisesti suoriltaan lytätä vaan pitää keskustelu avoimena. Tästähän ovat huolissaan myös monet maahanmuuttajat joista monet ovat omakohtaisesti nähneet mihin ääriradikaalit pyrkivät.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #10

Tuossa dokumentin jälkeisessä keskustelussahan tämä väestönsiirto-salaliittoteoria käsiteltiin mutta et sitten ymmärtänyt. Keskustelussa mm. viitattiin Ylellä julkaistuun dokumenttiin, jossa imaami propagoi muslimien syntyyvyyden lisäämisestä. Salaliittoteorioissa on useimmiten joku kohta, joka on totta, aivan kuten tässä keskustelussa todettiin. Siihen lisätään uskomuksia, tarkoitushakuisia tulkintoja ja valheita niin, että tyhmemmät kauhistuvat.

Ensin ajattelin, että suosittelisin sinulle dokkarin jälkeisen keskustelun katselemista uudelleen mutta se taitaa olla hyödytöntä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #10

Ruotsin tilannetta on hyvä seurata, siellä muslimien määrä lisääntyy vauhdilla eikä sosialistinen hallitus edes yritä hillitä heidän maahanmuuttoaan. Veikkaan että ei enää kovin pitkään mene, ennen kuin jotkut imaamit alkavat vaatia siellä ihan virallisia sharia-tuomioistuimia käyttöön. Näitä laittomiahan siellä jo on.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

Demarit Ruotsissa, kuten Suomessakin, näkevät muslimien maahanmuuton rikkautena. Haluavat lisäystä katoavaan äänestäjäkuntaansa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

Keskushenkilöt ovat irakilainen muslimi Shihab, turvapaikanhakijoita kammoksuva Suomen sisun aktiivi Antti-Jussi Hirsimäki sekä vastaanottokeskuksen johtaja Henrik Mujunen, joka roolitetaan puun ja kuoren väliin, kun kaikki on aivan sekavaa.

En ole (ainakaan vielä) katsonut tuota dokumenttia kokonaan, mutta jo nyt nostan hattua Mujuselle. Se on tolkun ihminen. Hirsimäki on höperö, mutta Suomen sisun salaliittoteoreetikoilta ei kai muuta voi odottaakaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kinnusen laatima lyttäys elokuvasta Ylen sivulle oli niin läpinäkyvää kiukuttelua, että se oli ihan säälittävää. Näkyi niin selvästi, että elokuvan rehellisyys kiukutti "kriitikkoa" äärimmäisen paljon, mutta koska siitä ei voinut harmitukseltaan puhua, niin lytättiin sitten elokuva kokonaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kinnusen sisällyksetön ja halpahintainen kritiikki on tällaista:

”Toinen islaminvastainen demagogi julistaa, että koska hän on jättänyt islamin, islaminuskoiset haluavat katkaista nyt hänen päänsä. Näin nämä asiat koetaan. Hurmoshenkisesti voisi yhtä hyvin julistaa, että kaikki kristityt haluavat surmata vääräuskoiset sekä heidän karjansa ja ehtiessään kivittävät lauantaina työtä tekeviä kuoliaaksi, koska näinhän Raamattu ohjeistaa.”

Ilmeisesti Kinnunen elää tyhjiössä, eikä ole koskaan kuullut apostaatti Ayaan Hirsi Alista, kirjailija Salman Rushdiesta (tapporaha vuodesta 2012 korotettuna 3,3 miljoonaa USD:a), murhayritysten kohteina olleista Lars Hedegaardista ja Lars Vilksistä. Kaikki nämä elävät poliisivartion turvin ja saavat pelätä henkensä edestä loppuelämänsä. Nämä, ja kymmenet tuhannet muslimit, joita ”enemmän oikeauskoiset” vainoavat.

Kinnunen lisää vaakakuppiin tietenkin kristinuskon, joka on todistettavasti ja koetusti oiva keino samentaa silmät siltä, että kristityt eivät tapa kirkosta eronneita. Minäkin olen edelleen hengissä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kinnusesta herää itselläni kysymys siitä että onko verovaroin kustannetun Ylen tehtävä mielipiteen muokkaaminen vai tiedon, tpdellisen sellaisen, välittäminen kuulijoille?
Kuuluuko Ylellä todellakin olla väkeä joka työkseen pyrkii muokkaamaan yleistä mielipidettä haluamakseen?
Kinnusen kolumnihan ei käsitellyt dokumenttia vaan toi esille hänen omat käsityksensä dokumentin aiheesta.
Mm. mainittu Mona Walters elää väärällä nimellä ja asuu salatussa osoitteessa. On elänyt jo kauan.
Mona Walters on yksi jota kannattaa Googlettaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

En ole (ainakaan vielä) katsonut tuota dokumenttia kokonaan, mutta jo nyt nostan hattua Mujuselle. Se on tolkun ihminen. Hirsimäki on höperö, mutta Suomen sisun salaliittoteoreetikoilta ei kai muuta voi odottaakaan. Eihän se mitään tietoa jakanut vaan toisti pakukaijana kuulemiaan ennakkoluuloja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Minäkin olen edelleen hengissä", ja toivottavasti kommentoit vielä pitkään. :)

Toimituksen poiminnat