JohnnyLoikkanen Keskustellaan asioista kuten ne ovat.

Työllisyysasteen väitetty nousu on tilastokikkailua

 

Väite ei ole uusi, mutta on hyvä ottaa se välillä esille sillä kyse on kovan luokan harhaanjohtamisesta jota hallituspuolueet ovat käyttäneet myös oikeutuksena tekemilleen epämieluisille leikkauksille.  Työllisyysasteen nousua on käytetty jonkinlaisena yleisenä oikeuttajana kaikille huonoille päätöksille. Myös vastustajaleireissä on osin lähdetty siitä, että työllisyysaste tosiaan on noussut. Numerot kun tämän selkeästi näyttävät. Nousulle on haettu oppositiossa luonnollisesti hallituksen ulkopuolisia syitä kuten mm. maailmantalouden yleinen nousukausi. Vastausta ei kuitenkaan tarvitse hakea maailmantaloudesta sillä työllisyysasteen nousu on tosiaan Sipilän hallituksen aikaansaannosta.

Sipilän hallitus otti 01.01.2018 käyttöön työttömiä työnhakijoita koskevan ns. aktiivimallin. Aktiivimalli toimii TE-keskuksen mukaan siten, että "työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta etuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujaksoa seuraavat 65 maksupäivää (noin kolme kuukautta). Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia". 

Aktiivisuusedellytys puolestaan täyttyy kun "työllinen" tekee tarkastelujakson aikana 18 tuntia töitä tai vastaavan määrän koulutusta tms. tukitoimia. Tarkastelunjakson pituus puolestaan on kolme kuukautta. Käytännössä siis työtä tai vastaavaa toimintaa on tehtävä keskimäärin vajaa 1,5 tuntia viikossa jotta työtön pysyy aktiivimallin piirissä. Tämä puolitoistatuntinen on siis edellytys ettei tukea leikata.

Tästä päästään siihen kuinka työllisyysaste mitataan. Enäänhän ei mitata työttömyyttä vaan työllisyyttä. Kuinka ollakaan työllisyysaste mitataan siten, että juuri tämä 1.5 tuntia viikossa ansiotyössä ollut aktiivimallin henkilö lasketaan tilastoissa "työlliseksi". Kun yhdistää nämä kaksi asiaa niin ei jää epäselväksi minkälaisin keinoin työllisyysaste on noussut istuvan hallituksen aikana 68 prosentista reiluun 72 prosenttiin. Edellisen 1,5 viikkotunnin sijasta työtön voi myös tehdä kerralla 3 päivää töitä kerran kolmessa kuukaudessa muuttaakseen itsensä työlliseksi Sipilän taikasauvalla!

Työllisyysaste on siis noussut ilman, että yhtäkään työpaikkaa olisi tämän järjestelyn tuloksena syntynyt. Mikäli sama hallitus jatkaisi niin olisi mielenkiintoista seurata minkälaisilla tempuilla he nostaisivat työllisyysasteen seuraavaan tavoitteeseensa eli 75 prosenttiin. 

Aiemmin vajaita viikkotunteja sisältävällä työllä on ollut käytössä sitä rehellisesti kuvaava termi kuten vaikkapa "osa-aikatyö". Näin ei kuitenkaan ole nykyhallituksessa joka sen sijaan kerää pisteet julkisuudessa "laskettuaan työttömyyden laskuun" kutsumalla 1,5 tuntia viikossa työtä tai jotakin tukitoimea suorittavaa työtöntä työlliseksi.

Työllisyysasteen kasvu ei siis ole muuta kuin Sipilän hallituksen toteuttaman työttömien siirtelyn aikaansaama tilastoharha.

Vielä vähän lyhyemmistä työviikoista:

Mielenkiinnolla olen seurannut keskustelua siitä pitäisikö Suomessa siirtyä 35 tunnin työviikkoihin. Tässä asiassa täytyy sanoa, että kysykää Sipilältä. Tuossa asiassa nimittäin Sipilä on ehdoton tiennäyttäjä yhden tunnin työviikollaan! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Luultavasti tämäkin paranoian riemuvoitto kerää muutaman ymmärrystä vailla vapaana vaeltavan neropatin suositukset.

Käyttäjän larsnyman28 kuva
Lars Nyman

"Käytännössä siis työtä tai vastaavaa toimintaa on tehtävä keskimäärin vajaa 1,5 tuntia viikossa jotta työtön pysyy aktiivimallin piirissä."

Väittäisin että liki jokainen työtön hakee työtä 1,5h viikossa. Ainakin minulta tuo aika menee liki joka vuorokausi. Eikö tuon perusteella voitaisi työttömätkin julistaa työllisiksi kun saavathan he palkkaa työn hakemisesta työttömyyskorvauksen muodossa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Sipilän hallitus on tiettävästi saanut aikaan ”työttömyyden laskua” ottamalla tilastoihin myös työlliset.

Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen. Myös tutkimusviikolla työstä tilapäisesti pois ollut palkansaaja lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Yrittäjä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskentelevä lasketaan työlliseksi riippumatta poissaolon pituudesta tai syystä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kysymys blogistille:

Jos työllisyysaste EI olisikaan noussut yli 72%:iin ja työllisiä syntynyt yli 100 000, vaan olisi käynytkin päinvastoin, niin olisiko sekin kikkailua?

Kas kun työllisyysastetta mitataan ihan samoilla mittareilla kuin on vuosikausia mitattu. Sitä ei ole muutettu mitenkään.

Valtaosa uusista työpaikoista on muuten kokoaikaisia. Melkoista kikkailua.

Jos tuo skenaario työttömyyden kasvusta olisi toteutunut, niin minä veikkaan että aivan sama porukka haukkuisi nykyhallituksen alimpaan hel..syöveriin. Nyt kun tavoite saavutettiin, niin se onkin väärin sammutettu. Voi harmin paikka.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Jos nyt joitain työpaikkoja on syntynyt, niin kyllähän siitä raskaimman hinnan maksavat ne edelleen työttömiksi jääneet. Heille kiky merkitsee vain lisää kärsimyksiä.

Pekka Pylkkönen

Ensinnäkään persaukisimmat työttömät eivät menetä mitään sillä passiivivähennyksen saa takaisin toimeentulotuesta. Ahkerimmat työttömät eivät myöskään menetä mitään sillä kolmessa kuukaudessa löytyy satavarmasti työtä tai koulutusta jos näin haluaa. Kolmanneksi vasta viime kaudella korvauksia hilattiin ylös 20%. Nyt passiivivähennys on alle 5%. Edelleen siitä jää rutkasti voittoa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #6

P.P:"Ensinnäkään persaukisimmat työttömät eivät menetä mitään sillä passiivivähennyksen saa takaisin toimeentulotuesta."

Pakene nyt vuorille jo perkule lässyttämästä. Meillä on tuhansia kaltaisiani reilusti alta tuhannen "tienaavia", jotka eivät saa mitään toimeentulotukea, ei asumistukea, eikä mitään muutakaan tukea.
Mä en jaksa ymmärtää että miten joku vatipää jaksaa vuodesta toiseen lässyttää samaa paskaa. Eikö sun itsesi kannattaisi jo alkaa työttömäksi, kun se kerta niin helvetin hauskaa ja antoisaa on.
Voit nyös tulla tänne meidän nurkille hakemaan sitä työpaikkaa. Se on kuule Pekka silviistee, että sinun tulosi ei luultavasti siitä kasva, vaikka lopetettaisi jokainen työtön tästä maasta. Enkä usko että myöskään verosi siitä vähenisivät.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Siinä tapauksessa sinä ja tuhannet muut juntit ette ole niitä persaukisimpia. Ja jos sinä olet niin velttoperse että työt pitää tuoda kotinurkkiisi, ei kai sentään kaikkien tarvitse olla?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #12

Sain joulukuun alussa viimeisen palkkani(1690€/kk brutto), sen jälkeen pitänyt hieman hiljaisempaa. Ansiosidonnaisella meinasin alkaa seuraavaksi makoilemaan. Sen suuruuden voit laskea tuosta viimeisestä "tienestistäni".
Töiden perässä on ajeltu joskus jokunen kymmenenkin kilometriä, mutta ihan siihen ei viitsisi mennä, että hankkeet menisi tymatkoista aiheutuviin kuluihin. Sinne Statiinkaan ei viitsi tulla, kun joutuisi tukia anomaan, että pystyy asumaan.
PS tiedäthän, että tulot lasketaan yhteen, siitä sitten vähennetään menot (hyväksyttävät sellaiset), ja sitten jos menot on suuremmat kuin tulot, niin sitten mahdollisesti voi jotain saada. Ihan aina ei näin käy, koska ne normit on aika tiukat. Ei esim. välttämättä saa, jos toinen osa-aikainen töissä ja toinen työttömänä. Asunto voi olla oma, mikä ei toki tarkoita että olisi ilmainen, mutta ei kuitenkaan voi edes vuokraa laittaa anomukseen jne.
Se on siellä hesassa kun kakarat voi laittaa toisten hoivattaviksi päivähoitoon ja sitten itse asua stadin halvassa vuokrakämpässä ja sitten kun siitä jää itselle jotain, niin ja tuntee sen myötä itsensä paremmaksi ihmiseksi, niin luppoaikana sitten täällä vattuilee vähempiosaisille ja ehdottaa työttömille töihin menoa.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Kyllä vaan Jari, sekin olisi ollut kikkailua. Työttömiä on tilastoissa aktiivimallijärjestelyn verran vähemmän riippumatta siitä paljonko työllisten kokonaismäärä on.

Jos meillä tosiaan olisi 100.000 työtöntä vähemmän niin eikö silloin pitäisi olla jotakuinkin saman verran vähemmän avoimia työpaikkoja? Sen sijaan avoimia työpaikkoja on 12.600 enemmän kuin vuotta aiemmin. Mikä tämän selittää ellei tilastokikkailu? Lokakuussa 2017 avoimia paikkoja oli 34.300 kun nyt viime lokakuussa niitä oli 46.900 eli äkkiseltään näyttäisi olevan vähän epäsuhdassa...

Pekka Pylkkönen

Noniin, paljastit salaliiton! Senkin höpsö Sherlock!

Siis oikeasti, elääkö tässä maassa joku joka luulee työpaikkojen määrää vakioksi?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Dosentti,VTT Heikki Räisäsen kirjoitus HS:ssa viime elokuulta:

Työllisyys kasvaa aidosti ja nopeasti

On helppo väittää, ettei kotimaisilla toimilla ole ollut vaikutusta, mutta esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tai osatyökykyisten voimaperäistä työttömyyden laskua on vaikea selittää ilman niitä.

SOSIAALISESSA mediassa käydystä keskustelusta on syntynyt vaikutelma, että työllisyyttä olisi kasvatettu ”väärin”. Näin ei ole. Työllisyys on kasvanut yhtäjaksoisesti 20 kuukauden ajan, erityisen voimakkaasti lokakuusta 2017 lähtien. Hallituksen tavoite 110 000 hengen työllistymisestä saavutettiin kesäkuussa, jolloin työllisiä oli 2 549 300. Kasvua on 113 600 työllisen verran.

Myös hallituksen 72 prosentin työllisyysastetavoite on lähellä, kun kesäkuun trendiluku oli 71,8 prosenttia. Työtuntien määrä palkansaajaa kohti on nyt suurempi kuin hallituskauden alussa, ja kokoaikatyössä on yhä 84 prosenttia palkansaajista. Työllisyyden laatukin on pysynyt keskimäärin korkeana.

Työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut jo kaksi vuotta: laskua hallituskaudella on 91 900 henkeä. Työllisyyden kasvu on siis katettu yli 80-prosenttisesti työttömillä työnhakijoilla. Työttömyys laskee kaikissa pääammattiryhmissä, kaikissa ikäryhmissä, kaikilla koulutusasteilla, kaikissa työttömyyden kestoryhmissä sekä ulkomaalaisilla ja osatyökykyisillä. Nuorten työllisyys kasvaa nyt kaikkein nopeimmin.

Jos työllisyyttä on kasvatettu jotenkin ”väärin”, eivät hedelmät ainakaan erityisen epätasaisesti näytä jakautuneen.

Työllisyyskeskustelussa aliarvioidaan myös poliittisten toimien merkitystä. On helppo väittää, ettei kotimaisilla toimilla ole ollut vaikutusta, mutta esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tai osatyökykyisten voimaperäistä työttömyyden laskua on vaikea selittää ilman niitä. Tehoa työllistymiseen ovat tutkitusti tuoneet ansioturvan enimmäiskeston lyhennys sadalla päivällä, työttömien tehostetut määräaikaishaastattelut ja mahdollisuus tehdä pitkäaikaistyöttömän kanssa määräaikainen työsopimus ilman erillisiä perusteita. Sen sijaan aktiivimallin vaikutuksista emme tiedä vielä paljon.

Heikki Räisänen

tutkimusjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriö

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"..mutta esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tai osatyökykyisten voimaperäistä työttömyyden laskua on vaikea selittää ilman niitä."

Ei minusta. Riittää kun tarpeeksi monelle laittaa karenssin, niin lukemia saadaan alennettua kummasti. Toki voin olla väärässäkin, mutta uskoisin että karenssissa olevat ovat pois työttömyystilastoista.
Pari vuotta sitten oli myös esillä sellaista, että monet työttömät ovat kyllästyneet TE-toimistojen pompotteluihin ja lopettaneet kaiken asioinnin siellä.
https://yle.fi/uutiset/3-9899072

Minä en toki voi väittää sitä, tahi tätä ja se nyt aivan varmaa, että jos halutaan, niin lukuja voidaan pyöritellä ihan sillä tavalla, että tulos on toivottu. Jollain tavalla kuitenkin ihmetyttää suunnattomasti kun omaa lähiympäristöä katselee, että millä tavalla tämä maamme hyväosaisuus nyt sitten käytännössä näkyy. Itse edelleen työttömänä, vaimo 6tta(?) vuotta osa-aikaisena, lähipiirissä iso kasa työttömiä. SAmaan aikaan työvoimaa kuulema etsitään kissojen ja koirien kanssa, mutta ei vaan löydetä. En toki tarkoita sitä että oma työllistymiseni/työttömyyteni olisi mikään mittari maamme talouden, tahi hyvinvoinnin suhteen, mutta jotenkin tuntuu kummalta kun lehtiä lukee, että suossa tunnutaan vaan tarpovan. Eikös sen työttömyyden vähenemisen pitäisi myös näkyä jossain?

PS ethän nyt ihan oikeasti usko, että ministeriössäsi työskentelevä johtaja kirjoittaisi jotain muuta kuin sen mikä tukee hallituksen virallista "totuutta".

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Lisäksi, blogisti unohtaa sen tosiasian, että työllisyys ja työttömyys eivät muutu ”käsi kädessä”.

Meillä meni pitkä aika siinä kun piilotyöttömyydestä tuli ihmisiä takaisin työttömyyteen eli hakemaan töitä, usko työnhaun kannattavuuteen siis palasi. Tämä vaikutti tilastoihin.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Dosentin mukaan "On helppo väittää, ettei kotimaisilla toimilla ole ollut vaikutusta, mutta esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tai osatyökykyisten voimaperäistä työttömyyden laskua on vaikea selittää ilman niitä".

Yhtä helppoa on väittää niillä olleen vaikutusta, mutta mitä sitten nämä kotimaiset toimet ovat hallitukselta olleet? Yhdestä niistä juuri kirjoitin, eli aktiivimallista.

Aktiivimallin vaikutuksista dosentti toteaa "ettemme tiedä vielä paljon". Onko hallitus tehnyt jotakin erityisiä toimia luodakseen lisää työpaikkoja? Työttömien tehostetut haastattelut ja ansioturvan lyhentäminen eivät mielestäni ole sellaisia toimia jotka luovat työpaikkoja. Kuten ei ole Carunan myyminen ulkomaillekaan eikä pyrkimykset lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

Käyttäjän KevinServin kuva
Kevin Servin

Eniten ihmettelen tässä sitä, että tämä tilastokikkailuun perustuva "temmputyöllistäminen" on sen verran vanha ja käytetty kikka, että miten nykyinen hallitus edes kuvittelee tämän enää uppoavan kansaan..?? Tai no, jatkuva uutisointi, toistoa, toistoa ja toistoa...

Käyttäjän JarmoPaananen kuva
Jarmo Paananen

Sodan käyneitä miehiä meni työnpererässä amerikkaan australiiaan saati ruotsiin. Kieli oli uusi mutta esteenä ei ollut Suomessa on joka pitäjässä tekijöitä jotka tulleet ukranaista, venäjältä, virosta Samall tess palkalla ahertavat kuin suomalaisetkin Ongelma kotimaisilla työttömillä että heille työmaa liian kaukana Samaa kieltä puhuvaan naapuripitäjään saati kauemmaksi työhön matkan takia ei lähdetä Caruna omistaa 20% suomen sähköverkosta Myrskyjen takia on velvoite piilottaa linjat maahan Tämä on edessä kaikilla muillakin jakeluyhtiöillä Miljardeja maksava urakka tulee kestämään vuosia, mikä tulee näkymään sähkönsiirto hinnoissa kaikilla

Toimituksen poiminnat