JohnnyLoikkanen Täynnä EU:n jäsenmaksuja ja hallitsematonta maahanmuuttoa? Niin minäkin!

Miksi Suomi ajaa maasta kaiken kehityskelpoisen?

  • Suomalainen voi hakea Kickstarter rahoitusta esim. Espanjassa, mutta ei Suomessa! Kuva on suomalaisvetoisesta projektista.
    Suomalainen voi hakea Kickstarter rahoitusta esim. Espanjassa, mutta ei Suomessa! Kuva on suomalaisvetoisesta projektista.

Paljon on ollut kirjoittelua ja jopa puhettakin osaamisen katoamisesta ulkomaille. Tunnettuja asioita on suurien kansainvälisten toimijoiden siirtyminen halvemman työvoiman ja halvemman verotuksen maihin. Suurissa mittakaavoissa siirtymisen motiivin voi vielä hyvänä päivänä ymmärtääkin, mutta ongelma on paljon perusteellisempi.

Suomen sääntöviidakko ja kieltämiskulttuuri aloittaa kehityskelpoisien ideoiden kitkemisen jo ruohonjuuritasolta. Hyvänä esimerkkinä voi mainita maailmalla toimivan "idearahoitusmallin" kuten Kickstarter. Tässä mallissa ei tarvitse hakea lainoja koska rahoitus tulee vapaaehtoisilta tukijoilta.

Kickstarterissa yksityiset ihmiset voivat hakea rahoitusta yksityisiltä tukijoilta kunhan heillä on hyvä idea. Hyvien ideoiden kehittäjät ovat saaneet tuhansia tai parhaimmillaan jopa miljoonia euroja keksintöjensä ja ideoidensa toteuttamiseen. Myös muutamat suomalaiset ovat onnistuneet siinä, mutta he ovat asuneet ulkomailla. En lähde purkamaan sen syvällisemmin mitkä kaikki säännöt estävät tämän Suomessa, mutta mm. lahjaveron ja/tai rahankeräyslain soveltaminen tuottaa hankaluuksia. Kaikki on tehty mahdollisimman hankalaksi.

 

Käytännön esimerkki:

Suomalainen nuori nainen yrittää parhaillaan "Kickstarttia". Muuten se ei onnistuisi, mutta hän asuu Espanjassa. Suomen laki on liian monimutkainen Kickstarter rahoituksen hakemiseen Suomessa, mutta asia korjaantuu melko yksinkertaisesti kun pysyvä asuinpaikka on Espanjassa ja espanjalainen henkilötunnus, pankkitili jne. Tähän ei vaikuta Suomen kansalaisuus mitenkään. SUOMEKSI sanottuna näillä säännöillä ja laeilla ei estetä mitään vaan ainoastaan varmistetaan ettei mikään onnistu Suomessa. Näin kitketään pois lukematon määrä kehityskelpoisia ideoita tai ainakin vaikeutetaan niiden toteuttamista ja samalla ajetaan pois huima määrä osaamista ja verotuloja. 

Tämän tapauksessa on kyse "Nogmo del Diablo" nimisen chilikastikkeen saamisesta tuotantoon. Kyseinen kastike on mahtavan makuista joten sillä olisi potentiaalia ja toteutuessaan toisi veroeuroja Suomeen. Tyypillisesti tukijat saavat Kickstarterissa vastalahjaksi tukemiaan tuotteita tai niihin liittyviä oheistarvikkeita kuten paitoja tms. eli täysin vastikkeettomasti ihmiset eivät välttämättä tukeaan anna. Tukemalla he myös varmistavat, että he ovat ensimmäisiä jotka saavat näitä tuotteita. Jos juttu floppaa niin he ovat myös ainoita jotka saavat tuotteita eli ainakin se on hyvä tapa hankkia asioita joita muilla ei ole, eikä tule! Siitäkin syystä voi vaan ihmetellä miksi Suomessa tehdään asiasta numeroa mm. lahjaveron verukkeella kun vastike kuitenkin annetaan. Esimerkkinä käyttämäni suomiprojekti löytyy kokonaisuudessaan täältä https://www.kickstarter.com/projects/nogmo/easy-and-fast-sauces-to-make-unbelievable-tasty-ho

Nyt siis huomio siihen, että suomalainen voi kyllä tukea näitä projekteja. Tukemista laki ei kiellä, mutta tässäkään tapauksessa suomalainen ei saa omien lakien ja sääntöjensä takia hyötyä tällaisesta. Paitsi jos asuu ulkomailla! Tämä on Ruotsissakin sallittua. Ei voi muuta kuin ihmetellä mikä valtiotamme riivaa. Kaikki ei voi muuttaa Espanjaan vain hakeakseen epävarmaa rahoitusta projekteilleen, mutta jotkut voivat ja sen tekevätkin. Muuttoliike kasvaa jatkuvasti ja syytä ei tosiaan tarvitse ihmetellä. Chilikastikeprojekti löytyy muuten myös Facebookista osoitteesta http://www.facebook.com/nogmodeldiablo

Toivottavasti projekti saa tuulta alleen. Kuvat tuotteista käsistään taitava ja taiteellinen nuori nainen on piirtänyt projektiin itse. On harmi jos projekti jää toteutumatta vain Suomen lainsäädännön vuoksi.

Hyvin pitkälti samalla tavalla on käynyt myös mm. suomalaisten sähkötupakkayritysten kanssa. Suomalainen saa kyllä ostaa tuotteita, mutta ei myydä. Mitä järkeä tässä on?! Käytännön vaikutus ei ole se, että tupakointi tai s-tupakointi vähenisi vaan se, että verorahat myydyistä tuotteista maksetaan nyt ulkomaille muuttaneiden firmojen uuteen kotimaahan. Täysin käsittämätöntä hölmöilyä. Yrityksen muuttaessa ulkomaille ei edes yrityksen omistaja vaihdu ja sähkötupakan höyryttele jatkuu entiseen malliin. Onko tosiaan niin ettei poliitikkomme ymmärrä tätä vertaa päätöstensä käytännön vaikutuksia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Liian moni ihminen haluaisi elää työllään ja nettopalkalla se ei ole mahdollista valtaosalle kansaa.

Silloin penaalin terävimmät kynät poistuvat maasta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JL: "Onko tosiaan niin ettei poliitikkomme ymmärrä tätä vertaa päätöstensä käytännön vaikutuksia?"

Kysymys on vastaus itsessään. Niin se suurellle osalle poliitikoista on. Ne taas jotka ymmärtävät, mutta tekevät juuri siksi juuri kuten tekevät, ovat sitten oletettavasti hyväveli/siskokerhoa tai muita muurareita.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Olisin oikeastaan voinut jättää kysymysmerkin pois tuosta, mutta niinhän se taitaa olla. Poliitikoista liian monet on hyödyllisiä hölmöjä ja loput ovat myyneet arvonsa saadakseen paikan politiikassa. Kurjaa on meininki.

Antti Jokela

Joukkorahoitus on mahdollista Suomessakin. Palkintoihin perustuvan joukkorahoituskampanjan voi järjestää mikäli kampanja mukailee ennakkotilauskampanjan piirteitä: sijoitukselle tulee tarjota aina vastike, yleensä rahoitettavan tuotteen muodossa:

http://www.arcticstartup.com/article/legal-challen...

Suomalaiset voivat käyttää Kickstarteria tai kotimaisia joukkorahoituspalveluja, joten ei tarvitse lähteä välttämättä lähteä Espanjaan:

https://mesenaatti.me/

Blogisti on kuitenkin oikealla asialla, koska lainsäädäntö ei juuri kannusta joukkorahoitukseen:

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-...

Asiaintilan parantamiseksi käynnistettiin kansalaisaloite 10.2.2015, mutta se ei menestynyt:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1105

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Kiitos Antti mielenkiintoisista linkeistä. Olin kyllä tietoinen, että se on tietyissä rajoissa sallitua. Asia on kuitenkin tehty niin vaikeaksi, ettei moni lähde edes yrittämään. Kuten sanoitkin, se ei kannusta ja sitä sen juuri pitäisi tehdä jos suomalaisia innovaatioita todella haluttaisiin synnyttää. Tässä jutussa viittasin erityisesti juuri Kickstarteriin ja Suomen sääntöviidakon älyttömyyteen yleisellä tasolla. Kickstarter on maailman suurin tämänkaltaisista palveluista joten siellä on myös paljon potentiaalia rahoituksen saamiselle isompiinkin projekteihin. Sivustolla ei kuitenkaan ole mahdollista edes tehdä suomalaista kampanjaa. Ilmeisesti syy on juuri se, ettei "virallinen Suomi" hyväksy kyseistä rahoitusmallia. Toivottavasti muutos tulee nopeasti. Tuohon Mesenaattiin pitääkin tutustua tarkemmin!

Pekka Iiskonmaki

Minä olen tullut siihen tulokseen, että Suomen politiikan muuttaminen on paljon vaikeampaa kuin muuttaa itsensä pois Suomesta.

Monessa maassa otetaan yrittäjät avosylin vastaan.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Suomessa ei mielestäni ajeta sen enempää yrittäjien kuin työntekijöidenkään etua. Vallassa on ollut liian kauan hallitus jossa ajetaan ainoastaan omia ja rikkaiden etuja. Kaksi edellistä kävelevät nekin käsi kädessä.

Pekka Iiskonmaki

#7
Suomessa on todella vähän rikkaita. Aivan liian vähän.

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

USAn ajatus oli 1900-luvun alussa että annetaan mahdollisuus menestyä, mutta ei kummemmin mitään muuta. Puitteina oli kuitenkin todella dynaaminen talous. Suomessa annetaan kaikenlaista hyvää niukasti valtion puolelta, mutta ei mahdollisuuksia menestyä.

Pitäisi yrittää, nousta sohvan pohjalta ja olla nokkela. Siis jos ulkoiset Suomen puitteet toimisivat - mutta ne ovat kuralla. Astutaan ensimmäiseen kannustinloukkuun ja upotaan takaisin sohvan pohjalle.

Tämmöinen ei ole ihmisarvoista elämää, olemme kuin häkkikanoja. Kun meidän pitäisi elää ja ratkoa elämämme ongelmia, nauttia onnistumisista ja kärsiä epäonnistumisista, kaikki on vain harmaata. Täällä ei aurinko paista, kansa pimeydessä vaeltaa.

Toimituksen poiminnat