JohnnyLoikkanen Täynnä EU:n jäsenmaksuja ja hallitsematonta maahanmuuttoa? Niin minäkin!

TTIP-sopimus etenee Kansainvälisen kaupan valiokunnassa

Euroopan parlamentti tiedotti juuri seuraavaa:

"Kansainvälisen kaupan valiokunta hyväksyi torstaina oma-aloitemietintönsä suosituksista komissiolle transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuutta (TTIP) koskevista neuvotteluista äänin 28 puolesta ja 13 vastaan. Mietinnöstä äänestetään alustavan tiedon mukaan parlamentin täysistunnossa kesäkuussa.

EU:n ja Yhdysvaltojen TTIP-sopimuksen avulla voidaan edistää eurooppalaisten yritysten pääsyä Yhdysvaltojen markkinoille. Sopimus ei saa johtaa EU-standardien heikkenemiseen, eikä se saa vaikuttaa oikeuteen säätää yleisen edun mukaisia lakeja, hyväksytyissä suosituksissa todetaan".

Kansainvälisen kaupan valiokunnan suositukset näyttävät tämän tiedotteen mukaan olevan aivan oikean suuntaisia. Hyvä niin. Suositukset ovat kuitenkin vain suosituksia ja turha Europarlamentilta varmaan on odottaakaan, että se julkistaisi asian negatiivisia puolia. TTIP:llä on muutenkin kova vastustus.

TTIP-sopimusta nykyisessä muodossaan vastustaa virallisesti yli 400 kansalaisjärjestöä ja kauppaliittoa ympäri Euroopan. Talvella tehdyn tutkimuksen mukaan vastustus kansalaisten keskuudessa(Euroopan tasolla) on jopa 97%. Mielipidetutkimukseen vastasi ennätykselliset, lähes 150.000 ihmistä. Kuvaavasti EU keskeytti mielipidetutkimuksen tekemisen huomattuaan vastustuksen olevan niin suurta. Tuloksia se ei kuitenkaan saanut piilotettua.

Nämä suositukset, ikävä kyllä, eivät ennen vahvistamista omaa mitään tekemistä lopullisen sopimuksen sisällön kanssa. Alustavan tiedon mukaan asiasta äänestetään Euroopan parlamentissa kesäkuussa. Lue lehdistötiedote täältä: http://bit.ly/1LPx5ER

Tässäkin äänestyksessä on vain se vika, että jos Euroopan parlamentti äänestäisikin sopimusta vastaan niin EU-komissio voi sen siitä huolimatta hyväksyttää vastoin parlamentin äänestystulosta. EU-komissio on näin myös monesti toiminut, eikä media älähdäkään. Vaikeneeko media vai eikö media edes tiedä? Tutkivaa journalismia kaivattaisiin enemmän tässäkin yhteydessä. Oli miten oli niin asia vaatii jatkuvaa julkisuutta ja laajaa kansalaiskeskustelua hyvissä ajoin niin, että sopimus täydellisen sisällön kanssa ja käännöksineen on julkisesti nähtävillä muutenkin kuin menemällä paikan päälle ja pyytämällä sopimusta katsottavaksi.

Sopimuksen yksityiskohdista riippumatta ihmetyttää, että miten noin kovaa vastustusta kohtaavaa sopimusta koitetaan runnoa silti läpi. Sopimus on EU:n kannalta oikeastaan lista asioista joita sen ei kannata hyväksyä, joten eikö järkevämpää olisi laatia kokonaan uusi sopimus EU:n toimesta ja pyytää Yhdysvaltoja hyväksymään se? Esimerkki vastustuksen laajuudesta löytyy helposti vaikkapa tästä adressista joka on kerännyt jo yksinäänkin kirjoitushetkellä 1.952.096 nimeä. https://stop-ttip.org

Lobbaus on EU:ssa kovaa ja vaikuttaakin siltä, että TTIP-sopimuksen tekemisestä on EU-komission ja USA:n, (sekä myös EU:n ja Kanadan - CETA) välillä jo sovittu. Euroopan parlamentin äänestys asiasta ja tänäänkin julkaistut Kansainvälisenkaupan valiokunnan suositukset ovat vain yrityksiä tyynnytellä kansalaisia ja saada asia vanhenemaan yleisön silmissä ja sitten hyväksyä suljettujen ovien takana.

Huolestuttavinta tässä, kuten muissakin EU:n tekemissä päätöksissä, on se ettei vaaleilla valittu Euroopan parlamentti loppujen lopuksi päätä asiasta vaan EU-komissio, joka voi päätöksellään kumota parlamentin äänestystuloksen ja hyväksyttää käytännössä lähes mitä vain. EU-komissiota ei ole valittu vaaleilla vaan epämääräisillä keskinäisillä sopimuksilla, joita monesti luonnehditaan hyvävelijärjestelmän keskinäisiksi kädenpuristeluiksi. Varsinaista demokratiaa.

Valiokunnan eilen hyväksymän esityksen muotoilu katsojaystävällisempään muotoon ei ainakaan kasvata luottamusta, esim. tämä kohta: "Eurooppalaiset yritykset, erityisesti mikroyritykset sekä pienet ja keskisuuret yritykset, hyötyisivät pääsystä 850 miljoonan kuluttajan markkinoille". 

Yhdysvalloissa ja Kanadassa yhteensäkin on vain 350 miljoonaa asukasta, joten miksi luku on 850 miljoonaa? Ilmeisesti lukuun on laskettu mukaan EU:n 500 miljoonainen väestö, mutta miksi. Meillä on EU:n markkinoille pääsy ihan ilmankin TTIP-sopimusta. Oli itseasiassa jo ennen EU-jäsenyyttäkin ETA:n kautta. Tulee väkisinkin mieleen yritys harhauttaa kansalaisia sopimuksen läpiviemiseksi antamalla asiasta parempi kuva kuin se onkaan.

Kaiken kaikkiaan suosituksissa on huomattavan paljon hyviä kohtia kuten mm. vesihuollon, sosiaalihuollon jne. jättäminen TTIP:n ulkopuolelle, sekä välimiesmenettelyn purkaminen riitatapauksissa ja asioiden käsitteleminen julkisissa oikeuselimissä. Ilmeisesti laaja vastustus on viimeinkin alkanut tuottaa tulosta. Myös USA:n ylläpitämä, jopa kauppasaarroksi kutsuttavissa oleva kieltoviidakko Euroopan unionista peräisin olevia yrityksiä kohtaan on monin kohdin vaadittu poistettavaksi suositusten mukaan. Myös Yhdysvaltojen rajoitteita EU:sta peräisin olevien toimittajien pääsystä televiestintämarkkinoille on kehoitettu suosituksessa helpottamaan. Kaikki nämä ovat kuitenkin vain kehoituksia, jotta neuvottelijat tekisivät parhaansa näiden kohtien poistamiseksi sopimuksesta.

Suunta tuntuisi viimeinkin olevan oikea, mutta jännä nähdä mitä tapahtuu. Nykymuodossaan sopimuksesta ei ole EU:lle ja Suomelle mitään muuta kuin haittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Reino Jalas

"Huolestuttavinta tässä, kuten muissakin EU:n
tekemissä päätöksissä, on se ettei vaaleilla valittu
Euroopan parlamentti loppujen lopuksi päätä asiasta
vaan EU-komissio, joka voi päätöksellään kumota
parlamentin äänestystuloksen ja hyväksyttää
käytännössä lähes mitä vain."

En ole seurannut, että eteneekö TTIP-sopimusasia tosiaan noin suoraviivaisella tavalla.

Voiko TTIP-sopimus edetä allekirjoitukseen saakka niin, että Eurooppa-neuvosto, eli maiden pääministeritason huippukokous ei pääse missään vaiheessa ottamaan asiaan kantaa?

Jos näin tapahtuu, niin tämä on ilman muuta yksi EU-päätöksenteon pimeistä ja epädemokraattisista puolista.

Vaaleilla valittu EU-parlamentti sivuutetaan, ja vaaleilla valittu kansallisten valtioiden parlamentaarinen johto sivuutetaan.

Pelkistä vaaleilla valitsemattomista virkamiehistä koostuva EU-komissio olisi oikeutettu omin nokkinensa tekemään noin merkittävän sopimuksen.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Eurooppa-neuvosto on toki ylin poliittinen elin EU:ssa. Se on kuitenkin koostuu valtiopäämiehistä joilla on muutakin tekemistä, joten se on käytännössä luovuttanut päätäntävaltansa EU-komissiolle. Euroopan-neuvosto siis antaa lähinnä suuntaviivoja siihen, mihin suuntaan EU:n asioita kulloinkin tulisi EU-komissiossa viedä.

EU-komissio pystyy siis täysin itsenäisesti tekemään tällaiset TTIP-sopimuksenkin kaltaiset päätökset. EU-parlamentilla ei varsinaisesti ole minkäänlaista päätäntävaltaa. Se voi osallistua lakien suunnitteluun lainsäätämisjärjestyksen mukaan ja tehdä mietintöjä, antaa lausuntoja jne. mutta varsinaisesti se ei asioista päätä. Komissio jyrää.

EU-parlamentti voi tosin äänestää komission luottamuksesta ja epäluottamuslauseen mennessä läpi se voi erottaa komission. Se on kuitenkin aika kaukaa haettua.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Ei lupaa hyvää Euroopan yhteiskuntarauhalle eikä liioin EU:n tulevaisuudelle, jos komissio toimii kansalaisten enemmistön tahdon vastaisesti. Sellaisesta hallitsijoiden toiminnasta ei ole koskaan seurannut hyvää. Ikävä kyllä EU-komissio on toiminut näin jo pitkään, järjestelmällisesti. Siksipä ei ole sattumaa, että laaja-alainen ajattelija ja politiikan grand old man, kansleri Helmut Schmidt varoitti jo marraskuussa 2012 (ZEIT-lehtensä foorumissa) Euroopan elävän vallankumouksen aattoiltaa. TTIP uhkaa kansalaisen perusturvallisuutta, eli sen vastustus on päättäväistä kenties suoriin vastatoimiin asti - ja riippumaton analyysi osoittaa TTIP:n iskevän rankimmin erityisesti Pohjois-Euroopan hyvinvointiin.

Euroopan laajuinen kurjistava "race to the bottom" jota myös Suomen päättäjät ajavat kohdistuu rankimmin juuri talouden uutta luovaan, työtä tekevään perustaan, nuoriin. Ei voi olla hyväksi, jos hyvinvointimme saa polarisoitua entistäkin pahemmin. Muistuttaisin, että vertailu - kateus - on kaikkien sosiaalisessa yhteisössä elävien lajien sisäänrakennettu piirre (siis ei ainoastaan ihmisten yhteisöissä esiintyvä), ja että liian suureksi kasvavat erot haittaavat minkä tahansa tällaisen yhteisön (lauman) toimintaa. Presidenttimme otti tuoreessa puheessaan kantaa tähän vaaralliseen epätasapainoon - ja on jo virkaan astumisestaan lähtien toiminut tässä suhteessa esikuvana, esimerkkinä. Jos pahimmat uhkakuvat Euroopan tulevaisuudesta toteutuvat voi Suomi pärjätä vain "Talvisodan hengellä" - se täytyy luoda nyt: kun tilanne on päällä on liian myöhäistä.

Ymmärtääköhän hyvinvointikuplassaan elävä eliitti niin meillä kuin EU:ssa miten riskialttiilla polulla se on?

Vanha viisaus kuuluu, ettei ajatus ole loppuun asti pureskeltu ellet pysty selittämään sitä ymmärrettävästi isoäidillesi viidessä minuutissa. Läntisen maailmamme tilanteen kuvaamiseen ei todellisuudessa tarvita "New Age"-haahuilua tai nykymaailman vitsauksena olevaa asioiden tarpeetonta monimutkaistamista näyttääkseen mahdollisimman briljantilta, vaan vanha sananlasku osuu asian ytimeen:

"Ahneella on ikävä loppu".

Toimituksen poiminnat