JohnnyLoikkanen Täynnä EU:n jäsenmaksuja ja hallitsematonta maahanmuuttoa? Niin minäkin!

Jessikka Aro(YLE) ja tutkiva journalismi

  • Jessikka Aro - YLE
    Jessikka Aro - YLE

YLEN taitavaa. Tämä "tutkiva journalisti" hyökkää palkanmaksajiensa kimppuun väittäen käytännössä, että myös noin 70% omista "pomoistaan" on venäjätrolleja(kaikki natovastaiset hänen mielestään). Olen kannattanut YLEä sen muun tuotannon takia, mutta tämä alkaa mennä YLELTÄ jo niin pitkälle, että alkaa kelkka kääntymään.

Jessikka Aro leimaa avoimesti joukon lehtiä ja yksityisiä blogeja väittäen niitä "Venäjän johtoa myötäileviksi". En lähde perkaamaan jokaista lehteä tai blogia erikseen, eikä siihen ole tarvetta. Suomessa on sananvapaus joten kirjoittakoon kaikki mitä haluaa. Jessikka kuitenkin kirjoittelee YLE:n nimissä joten hänen pitäisi pyrkiä totuuteen ja noudattaa lakia ja ohjeita erityisen tarkkaan. Niin hän ei kuitenkaan tee vaan listailee julkisesti omia näkemyksiään faktoina ja hyödyntää kansan luottamusta Yleisradioon.

En ole läpikäynyt Jessikkan koko "tuotantoa", mutta kaikki kirjoitukset jotka liittyvät mitenkään Suomen, Naton ja Venäjän välisiin suhteisiin/tilanteeseen ovat törkeän yksisilmäisiä ja niissä suorastaan loistaa poissaolollaan kaikenlainen tieto. Minkäänlaisia faktoja tai perusteita hän ei esitä väitteilleen. Kuten sanottu niin silloin kun kirjoitetaan YLE:n nimissä olisi vähintäänkin toivottavaa, että olisi mainittu edes lähteet. Anonyymit "nimettömästä lähteestä" jutut eivät voi kelvata kansalliselle Yleisradioyhtiölle. Luulisi edes päätoimittajan tajuavan.

Jessikka nimeää venäjämielisiksi disinformaatiosivuiksi kaikki lähteet, jotka eivät ole natomielisiä. Hänen pitäisi lisätä siis listalleen myös YLE koska keskiarvon mukaan myös YLE:n työntekijöistä 60-70% on natovastaisia. Onko innokkaasta tytöstä on tehty riskialttiin aiheen ympärillä syntipukki jonkun YLE:n toimituksessa olevan natofanaatikon toimesta? Oli miten oli niin uskottavuus on Jessikkalta mennyt jo pahan kerran. Pelasta Jessikka urasi ja ota selvää siitä mitä kirjoitat! Nato ei ainakaan tarjoa sinulle mitään tulevaisuutta.

Luin tässä välissä vielä muutaman Jessikkan kirjoituksen ja voin sanoa vain, että säälittävän näköalatonta, perustelematonta, lähteetöntä mustamaalaamista jossa ei ole järjen häivääkään. Jos näkemykset perustuisi edes yhteen todisteeseen tai edes yhteen lähteeseen, mutta ei.  Jutut yksinkertaisesti perustuvat lähes poikkeuksetta "ei halua kertoa nimeään" tai "Anonyymi trollinpaljastaja" lähteisiin. Tuollaisia juttuja voi kehitellä kuka vain ja näin on selvästikin myös tehty. Taso on pahempaa kuin iltapäivälehtien keskustelupalstoilla pahimpina päivinä. YLE-vero alkaa tosiaan mietityttämään vaikka osasta tuotantoa pidänkin. Yleisradion on tuotettava verorahoilla laadukasta ja neutraalia sisältöä, eikä tällaista roskaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (112 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

On outoa, että et salli Jessikkalle sananvapautta: "Suomessa on sananvapaus joten kirjoittakoon kaikki mitä haluaa. Jessikka kuitenkin kirjoittelee YLE:n nimissä joten hänen pitäisi pyrkiä totuuteen ja noudattaa lakia ja ohjeita erityisen tarkkaan".

Eikö Jessikka pyri totuuteen ja noudata lakia? Nyt sinun Jonny pitää perustella väitteesi hieman paremmin.

Toisaalta oli hauska havaita, että täällä US-Puheenvuorossakin venäjämielisiksi leimaantuneet kirjoittajat ovat "älähtäneet" Jessikan raportista.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Kyllä sallin ja perustelin sen aivan selkeästi kirjoituksessani, mutta en salli sitä YLE:n toimittajalle jonka palkan me maksamme. Hänen kirjoituksissaan ei ole mitään toteen perustuvaa, eli ei mitään luettavan arvoista. Viihteeksikin se on aivan liian huonoa.

Jarmo Skog

"Koska minä maksan veroa, YLEllä ei ole oikeutta olla eri mieltä minun kanssani."

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #52

Tuskin näin, vaan ehkä ennemminkin

"koska olen suomalainen omalla nimelläni ja kuvallani esiintyvä henkilö ei ole oikein että verovaroilla porskuttava mediatalo leimaa minut ja muut eritavoin ajattelevat vieraan vallan palkkalistoilla toimiviksi agenteiksi vain sen takia että näkemykseni poikkeaa annetusta ja sanon sen ääneen"

Varsinkin kun väitteillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Se on sananvapauden rajoittamista ja kansalaisten yhdenvertaisuuden polkemista. Sekä yksi informaatiosodankäynnin muoto.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kun kirjoitat "Hänen kirjoituksissaan ei ole mitään toteen perustuvaa" niin pyytäisin, että listaisit muutaman suurimman Jessikkan valheen.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #69

Kun kansallisen YLE:n nimissä kirjoitellaan niin sanoisin, että odotusarvoon verraten hänen juttunsa ovat kaikki valhetta. Ammattitaitoa ja uskottavuutta on voitava vaatia tuon tason laitokselta. Jessikkalla ei ole yhtä ainoaa lähdettä kerrottuna yhdessäkään kirjoituksessaan. YLE julkaisee Aron omat "havainnot" faktoina. Se on mielestäni hälyyttävää. Tässä poiminta joistain Aron huomioista(ja näitä riittäisi loputtomiin):

"Juttuja tehdessä Arolle selvisi, että Venäjän propaganda ja julkista keskustelua häiritsevät trollit ovat vaikuttaneet suomalaiseen keskusteluilmapiiriin.

Jotkut ovat Aron mukaan lopettaneet Venäjä-aiheista sosiaalisessa mediassa puhumisen. Toiset ovat trollien vaikutuspiirissä ryhtyneet itsekin jakamaan virheellistä tietoa.

Osa uskaltaa kuitenkin keskustella Venäjästä kriittisesti totuutta hämärtävistä trolleista huolimatta".

Yksikään näistä vain muutamista Aron väitteistä ei ole muuta kuin hänen kynänsä tuotosta. Mitään lähteitä tai todisteita ei ole kertaakaan esitetty. Kuuluisi korkeintaan mielipidepalstalle tms.., mutta ei YLEN uutisiin.

Uskottavuutta ei myöskään paranna Jessikkan tausta tuomittuna huumeidenkäyttäjänä. Olisiko Jessikka saanut "uuden mahdollisuuden", kunhan kirjoittaa mitä halutaan? Kukaan millään tavoin aidosti ja oikeassa elämässä ansioitunut toimittaja tuskin lähtisi uhraamaan itseään kirjoittamalla tuollaista roskaa.

Ps. Nythän Jessikka kirjoittaa kirjaa. Eli on palkattomalla vapaalla YLE:stä. Menikö juna Jessikka Aron kovasti puolusteleman YLEN:n päätoimittaja Atte Jääskeläisen lähdön myötä?

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

YLEN TUTKIVAA JOURNALISMIA

Trolli-keskustelu TV 2 (19.30)

https://twitter.com/LauraHuu/status/60102038453263...

http://erikoiset.kioski.yle.fi/jutut/1505-trollit-...

Ylen ”tutkivat journalistit” opettavat trollien tunnistamista.

TROLLIEN TUNNISTAMINEN (Ylen ”tutkivien journalistien” mukaan)

Medialukutaito on kyky lukea ja ymmärtää mediaa sekä suodattaa ja arvioida kriittisesti vastaanotettua informaatiovirtaa. Medialukutaito on näin ollen tavallista lukutaitoa laajempi taito, koska lukijan on esitettyjen faktojen joukosta havaittava mahdollinen disinformaatio ja suoranaiset valheet (informaatioterrori).

Kuvanlukutaito on osa medialukutaitoa, tarkoittaen sitä, että ymmärrämme millä keinoilla kuva voi meihin vaikuttaa tunnetasolla ja näin ohjailla mielipiteitämme.

http://kioski.yle.fi/omat/venaja-trollit-suomessa

https://twitter.com/jessikkaaro

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Jessikkalle on joku pakomielle Venäjästä. Samanlaisia ihmisiä on Suomessa muutama, mutta jotenkin pääsevät ihmeen paljon esille.

Ei kai se, että on eri mieltä kuin Jessikka, tee ihmisestä trollia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Nina, ei tämä vielä riitä "pakkomielteen" tunnusmerkiksi, jos tutkii venäläistä trollausta. Jessikka ei ole kirjoittanut riviäkään venäläisestä kirjallisuudesta, musiikista, baletista, maalaustaiteesta eikä tavallisista kansanihmisistä.

Ettei vaan sinulla olisi pakkomielle nousta heti barrikadille jos joku vain sanoo jotakin negatiivista Kremlin politiikasta. Venäjä on, Nina, muutakin kuin Putin ja hänen lähipiirinsä. Venäjä on ja pysyy meidän naapurina ja joskus valtakin siellä vaihtuu.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tarkoitin, että on pakkomielle maalailla uhkakuvia Venäjästä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #80

Ehkä Jessikka on tehnyt muutakin YLEllä kuin maalaillut uhkakuvia Venäjästä, en tiedä. Entä jos se onkin YLEn pakkomielle, johon Jessika on määrätty uhkakuvamaalariksi? Olisiko kuitenkin parasta odottaa josko tulisi muutakin tutkivaa journalismia YLE:ltä? Kannattaa tehdä myös itsetutkistelua erilaisista pakkomielteistä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #84

Mä en kirjoittele tänne juttuja solvaamalla jotain tiettyjä henkilöitä tai jauha mustavalkoisesti miten joku maa on absoluuttinen paha ja toinen absoluuttinen hyvä.

Ai niin.. Kokoomusta olen kyllä solvannut ja paria sen johtohahmoa :) Ihan vain sen takia, että Kokoomus antaa virheellistä tietoa tavoitteistaan mainoksissa ja lupauksissa.

Käyttäjän ToniJuhaniHiltunen kuva
Toni Hiltunen

Suomessa on Jessikkan mielestä oltava vain yksi ja ainut totuus ja se on se jota hän mantranomaisesti meille saarnaa. Missään nimessä ei saa olla eri mieltä asioista, koska muuten olet Trolli. On aika yksinkertainen maailmankuva Jessikkalla, ei voi muuta sanoa, helppo on varmaan ollut YLE:n palkata hänet hänen yksinkertaisuutensa takia. Säälittävää

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lukutaidottomuutesi, Johnny, on pelottavaa. Jessikka ei esitä ainoatakaan mielipidettä yhdestäkään välineestä. Hän vain kertoo, missä välineissä tutkitut trollit ovat julkaisseet juttujaan.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Sitä näkee mitä haluaa tai sitten et ole edes lukenut hänen juttujaan vaan puolustat häntä natokantasi takia? Puhdasta manipulointia ja kuten sanottu aivan väärän firman leivissä. Ei kiinnosta maksaa tuollaisen roskantuottajan palkkaa. En maininnut jutussa mihin Jessikkan "tuotannossa" viittasin joten millä eväin vetoat lukutaidottomuuteeni?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kiinnitin huomiota kohtaan "tutkitut trollit".. Missä nämä trollit on tutkittu ja onko virallisesti jossain kerrottu heidän olevan trolleja? Entä onko heiltä kysytty?

Olen joskus yhtä Jessikkan juttua katsellut, ja ainoa mitä ymmärsin oli se, että Jessikka syytti jotain henkilöitä trolleiksi. Tähän asiaan siis ei ollut mitään todistetta, ainoastaan Jessikkan sana.

Entä jos mä rupeisin nyt syyttelemään Jari-Pekkaa trolliksi? Tai vaikka Jessikkaa itseään? ja vielä julkisesti? Saisinko kunnianloukkaussyytteen?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Johnny on idän lokari, mikä tarkoittaa ettei Venäjää arvioida objektiivisesti näilläkään taajuuksilla. Itsenäisyys on sitä, että Venäjä on aina oikeassa. Jos muuta väität, sinut heitetään yön susille.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Sinä voit etsiä kirjoituksistani sen mikä ei ole objektiivista ja esittää sen minulle sen sijaan, että väität minua "idän lokariksi" perustelematta. On se helvetti, ettei Suomessa enää saa olla suomalainen ilman, että haluaa liittyä natoon! Muistutan että sinun objektiivisen logiikkasi mukaan suomalaisista noin 70% on näitä "idän lokareita".

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miten nato kriittisyys tähän liittyy. Useimmat natoa kohtaan kriitiset omaavat venäjäänkin terveen kriittisen näkemyksen. Ei kannata vetää yhtäläisyysmerkkejä venäjämielisiin kunniitä ei ole.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #22

No vähintään yhtä paljon kuin "idän lokarikin"? Mitä lienee edes tarkoittaa...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #22

No kyllähän asia niin on, että minunkin harteille on "putinistin" viittaa soviteltu ja trolliksi huudeltu milloin kenenkin toimesta. Jos jaksaisin kaivella niin taitaisinpa löytää sinultakin tulleita sen suuntaisia kommentteja.. Voin toki muistaa väärinkin.

Joudun vähän toistamaan itseäni, mutta "Risto Lappeenrannasta" sai kuulla olevansa trolli, kun erehtyi sanomaan Venäjällä pelottelun olevan osa "natottamista"

Kuuntele JP se pätkä areenasta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #22

Nato liittyy tähän hyvinkin paljon, koska Natoa meille lobbaavat juuri mediassa trolleista keuhkoavat.

Vielä kun sen Naton tarkoitus on saada TTIP-sopimus (investointosuojineen) läpi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #72

Väite, että Natolla olisi jotakin tekemistä vapaakauppasopimuksen kanssa, on yhtä järjellinen kuin väite, että S-Marketit lobbaavat hävittäjähankintoja.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #73

"In sum, the long-term benefits of a Transatlantic Trade and Investment Partnership would be enormous.

It would boost trade and investment.
It would stimulate jobs, innovation and growth.
It would promote the principles of a rules-based trading system."

Speech

by NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen at the Conference "A New Era for EU-US Trade" - Confederation of Danish Industry, Copenhagen

http://www.nato.int/cps/en/natolive/opinions_10386...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #74

Oikeassahan AFR on jokaisessa kolmessa kohdassa, mutta ei hänellä pääsihteerinäkään ollessaan itse neuvotteluihin asiaa ollut. Varmasti S-ryhmän johdossakin on kaikenlaisia mielipiteitä myös hävittäjähankinnoista.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #75

On noista vastaavista sopimuskokonaisuuksista muunkinlaisia kokemuksia, mutta se on toinen juttu...
Ja tuo AFR promonnut myös liuskekaasun tuotantoa, josta siitäkin on kyseenalaisia kokemuksia...

Aika isolla pensselillä maalaileee sotilasliitto.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #73

Ihme kun niitä samaan aikaan tarjotaan.. Mun mielestä tässä on jotain outoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #81

Tarkoitatko vapaakauppaa ja liuskekaasua? Mitä outoa? Naton pääsihteerinähän konservatiivi Rasmussenia on seurannut demari Jens Stoltenberg, entinen pääministeri hänkin. Vapaakaupasta hän on varmaan samaa mieltä kuin AFR, mutta ympäristötietoisena norjalaisena suhtautunee liuskekaasumarkkinoihin ambivalentimmin. Itse toivoisin, että jos sitä esimerkiksi Suomeen jostakin ostetaan, niin mieluiten sitten Norjasta.

Kiinnostavia asioita, mutta Jessikka Aron suhdetta niihin en tunne.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

YLEN TUTKIVAA JOURNALISMIA

YLE FEM SPOTLIGHT VENÄLÄINEN VERKKOPROPAGANDA (19.5.2015)

Alussa Jessikka Aron haastattelu. Muutakin mielenkiintoista ru-propagandasta ja disinformaatiosta. Myös signaalitiedustelusta FRA (FörsvaretsRadioAnstalt) ja FIN-armyn käsitys sen tarpeellisuudesta ym. ym.

http://www.fra.se/

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsvarets_radio...

Katso YLE AREENA: Venäläinen verkkopropaganda:

http://areena.yle.fi/1-2409474

Suomi EI jätä hakemusta NATON jäsenyydestä, koska kansan enemmistö (ja RUS) vastustaa sitä.

Sen sijaan rakennetaan SWE-FIN yhteinen aluepuolustus (ja tietysti kyberpuolustus):

http://www.tapionajatukset.com/166

Janne Hilden

Haha, who the f*** is Jessikka Aro?
Enemmän luottoa löytyy vaikkapa journalistipalkintojakin voittaneeseen Glenn Greenwaldiin:

http://personalliberty.com/new-nsa-docs-confirm-lo...

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Niinpä, kuka on? Siihenkin nähden on saanut mykistyttävän paljon palstatilaa YLE:ltä.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #13

"Greenwald was named by Foreign Policy magazine as one of the Top 100 Global Thinkers of 2013."

"Greenwald has received awards including the first Izzy Award for independent journalism, in 2009, and the 2010 Online Journalism Award for Best Commentary."

"His reporting on the National Security Agency (NSA) won numerous other awards around the world, including top investigative journalism prizes from the George Polk Award for National Security Reporting, the 2013 Online Journalism Awards, the Esso Award for Excellence in Reporting in Brazil for his articles in O Globo on NSA mass surveillance of Brazilians (becoming the first foreigner to win the award), the 2013 Libertad de Expresion Internacional award from Argentinian magazine Perfil, and the 2013 Pioneer Award from the Electronic Frontier Foundation."

Miksi tämä Ylen toimittaja vain näkee Venäjän suorittaman "trollauksen"?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Oletko vakavissasi sitä mieltä, että vain sellaiset toimittajat saavat kirjoittaa jostakin Venäjää koskevasta, jotka julkaisevat samalla viikolla juttuja maailman kaikista muistakin asioista?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Glenn Greenwaldhan on tehnyt hienoa työtä vuosikausia. Edward Snowdenkin julkaisi tiedostojaan hänen kauttaan. Pojat voivat nyt todeta saaneensa jotakin aikaankin:

http://www.nytimes.com/2015/05/20/world/europe/sno...

Minkähän tähden haluaisit, Janne, vastustaa tutkivaa journalismia nimenomaan Suomessa?

Janne Hilden

En vastusta tutkivaa journalismia Suomessa.
Toimittaja Aron lähteet vain ovat ilman mitään perustavanlaatuista konkretiaa, tyyliin: "Yhdelle suomalaiselle oli joku netissä kommentoinut venäjämielisesti, ja myös Vauva-foorumilla oli joku toinen taas sanonut että Putin valittiin vuoden mieheksi venäjällä..."

Tutkiva journalismia on arvostettava, jota huolella tekee esim. MOT. Jessika Aro ei kyllä tällä haikullaan samaan sarjaan kuulu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Konkretian puute Aron raporteissa pistää kyllä silmään.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #31

Eikä vaan ainoastaa Aron jutuissa vaan koko trollihöpötyksessä.

Yks mielenkiintoinen epäloogisuus loikkasi Aron jutussa silmille.

"Informaatiosodan tarkka-ampujat – verkkotrollit – ovat onnistuneet tavoitteessaan: suomalaisen keskustelun muokkaamisessa. Osa suomalaisista on propagandan seurauksena muuttanut mielipidettään Venäjän toimista."

"Huomio! Tämän jutun ruudulle pomppaavat viestit ovat tyypillisiä trollausviestejä."
mm. jotain tämmöistä, osa muistinvaraisia. "Putin hoitelee sinut", "olet fasisti", "olet sodanlietsoja", "joudut väkivallan kohteeksi", "olet valehtelija" ym.

Joku tuossa logiikassa ei täsmää...

Seppo Hildén

"Venäjän Helsingin-suurlähetystön Facebook- ja Twitter-tilien toiminta on herättänyt huomiota. Twitterissä @russianembfinla on blokannut paitsi Venäjää ja Ukrainaa kriittisesti kommentoineita suomalaistoimittajia myös yksityishenkilöitä, levittänyt ukrainalaisten siviiliuhrien kuvia, retweetannut trollaavien Venäjä-mielisten ja länsikriittisten anonyymitilien tekstejä ja muunnellut suomalaistwiittaajien viestejä.
Suurlähetystön toiminta somessa on asiantuntijoiden mukaan paitsi epädiplomaattista, myös trollaavaa. Maaliskuun alussa suurlähetystö jakoi Facebook-sivullaan linkin Venäjän ääni -sivuston uutisoimasta venäläisestä miehittäjästä kertovaan propagandavideoon. Kun suomalaiset kommentoivat epädiplomaattista videota suurlähetystön Facebook-seinällä, suurlähetystö poisti kriittisiä kommentteja.
Samaan aikaan se jätti näkyviin videota kehuvia ja suomalaisia haukkuvia kommentteja – myös salanimellä esiintyvän ja trollaavan kommentaattorin viestin.

Turvallisuuspolitiikan bloggaajalta ja trollien kiusaamalta Janne Riiheläiseltä Venäjän suurlähetystön Twitter-tili kaappasi hashtagin. Viime kesänä Riiheläinen kehotti ihmisiä Twitterissä osallistumaan virtuaaliseen rauhanmielenosoitukseen Venäjän suurlähetystön Twitter-virrassa hashtagilla #rauhaakiitos.
Mielenilmauksen jälkeen Venäjän suurlähetystön Twitter-tili ilmoitti viestin tulleen "väärään osoitteeseen" ja kehotti pyytämään rauhaa Ukrainan ulkoministeriöltä.
Sen jälkeen Venäjän ulkoministeriö ja Venäjän Suomen-suurlähetystö ovat lukuisia kertoja käyttäneet #rauhaakiitos-tunnistetta oman agendansa ajamiseen, kuten vaatiessaan Ukrainalta rauhaa – vaikka Venäjä itse osallistuu konfliktiin.
Riiheläisen mukaan tapaus paljastaa Venäjän virtuaalisen infosotataktiikan.
– Tuntui absurdilta: lähetin yhden twiitin järjestääkseni pienen virtuaalisen rauhanmarssin, koska halusin tehdä jotain. Ja nyt häsä on Moskovan käytössä. Valistunut arvaukseni on, että Venäjän suurlähetystön työntekijöitä on Twitter-stormin tullessa ohjeistettu ottamaan hashtag omaan käyttöönsä, Riiheläinen sanoo.

Venäjän Helsingin-suurlähetystö ei vastannut Kioskin haastattelupyyntöihin."

Lähde:
http://kioski.yle.fi/omat/venaja-trollit-suomessa

Johnny Loikkaselle, tuossahan noita trollaamistodisteita ja ihan Suomen Venäjän suurlähetystön tekemänä.

Ps. Vieläkö Itsenäisyyspuolueen edustajat hyppii Pietarissa Putinin propagandakonferensseissa, kuten teki tuossa vaalien alla?

Janne Hilden

"Kun suomalaiset kommentoivat epädiplomaattista videota suurlähetystön Facebook-seinällä, suurlähetystö poisti kriittisiä kommentteja."

Katos, suurlähetystö käyttää samaa taktiikkaa kuin Helsingin Sanomat omassa Facebook-fiidinsä kommenttiosioissa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Suhtautukaa kuten minä, en usko mihinkään, mitä virallinen venäjä tai trollit suoltavat. Säkki täynnä shaibaa.

Seppo Hildén

Heh, kun venäläiset pommittivat siviilikohteita Suomessa talvisodan aikana, ne väittivät silloiselle YK:n edeltäjälle, Kansainliitolle, että ne tiputtivat vain leipiä Suomen nälkää näkevälle työväestölle. Kansainliittokaan ei ihan tuota uskonut, vaan erotti NL:n järjestöstä.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Kiitos Jonnylle kirjoituksesta

Kaupallisessa iltapäivä + hs mediassa on se hyvä puoli että ei tarvitse ostaa jos näkee että juttu on shaissea. Yle on törkeämpi tapaus sillä maksamme siitä veroina halusimme tai emme. Aron juttua en ole vielä tarkemmin tutkinut mutta "varoituksista trollaamisesta" voidaan kyllä käyttää puhtaasti hänen edustamaansa länsimediaan.

http://erikoiset.kioski.yle.fi/jutut/1505-trollit-...

Jos vaihtaa Venäjän tilalle länsimedian tulos on sama eli länsi trollaa siinä missä Venäjäkin.

Propaganda on propagandaa vaikka sitä miten kutsuisi. Totuutta on nykyään niin vaikea löytää että se lienee mahdotonta. Ihminen on kaiken mitta myös totuuden eli sinä määrität oman totuutesi, jos se sinua kiinnostaa. Sinuun pyritään vaikuttamaan median välityksellä suoraan ja epäsuorasti mediaa seuraavan yhteisösi kautta. Yhteisössä toisinajattelijat ovat todellisia sankareita.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Erkon säätiön lehdet ja Yle ovat huolissaan. Ja syykin on selvä. Sosiaalinen media on noussut porvarimedian vakavaksi haastajaksi.

Porvarimedian yksisilmäisyys ja propaganda on saanut samalla vahdikseen alati kasvavan mediakriittisen somen.

Nyt on käynnissä somen ja erimielisten vaientaminen. Leimakirves heiluu ja lainsäädäntöä hiotaan 1930-luvun vainojen malliin.

Vastaisku on tulossa. Lue tästä http://fi.sputniknews.com/politiikka/20150520/1039...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Mukavaa, että Lintunenkin on löytänyt mieleisensä uutislähteen. Ei mene Venäjän rahat sentään aivan hukkaan.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Linkin takaa:
"Lisäksi huomautetaan, että yritykset, jotka asettavat Venäjää syylliseksi toisen maailmansodan syttymisestä, muodostavat suoran uhkan Venäjän kansalliselle turvallisuudelle, eurooppalaiselle yhteistyölle ja kansainväliselle vakaudelle."

Neuvostoliitto ja Saksa solmivat 23.8.1939 Molotov–Ribbentrop-sopimuksen,jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin etupiirijaosta. Suomi, Baltian maat, Puola ja Romania olivat jaon kohteina.

Saksa hyökkäsi Puolaan 1.9.1939 ja Neuvostoliittokin hyökkäsi Puolaan 17.9.1939 alkaen.

Hyökkäyksen jälkeen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu NKVD murhasi ilman oikeudenkäyntiä 21 857 puolalaista Katynin metsässä 1940.

Neuvostoliitto oli ihmisoikeuksia polkeva totalitaristinen diktatuuri ja syyllinen toisen maailmansodan syttymiseen. Lisäksi Stalin oli yhtä paha tyranni ja murhaaja kuin Hitler.

Tämä on totuus. Miksi totuus on "suora uhka Venäjän kansalliselle turvallisuudelle, eurooppalaiselle yhteistyölle ja kansainväliselle vakaudelle"?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Toi Sputnik on tosiaan erittäin kömpelö yritelmä. Minusta kaikin puolin todella huono julkaisu. Lähteistys ym on lähes olematonta. Propaganda kanavahan se suoraan sanottuna on.

Mitä taas Neuvostoliiton suorittamiin murhiin ja muihin tulee niin, Winston Churchill väitti aikanaan "juutalaisen internationaalin" kaapanneen Venäjän imperiumin.

"This movement among the Jews is not new.

From the days of Spartacus-Weishaupt to those of Karl Marx, and down to Trotsky (Russia), Bela Kun (Hungary), Rosa Luxembourg (Germany), and Emma Goldman (United States), this world-wide conspiracy for the overthrow of civilization and for the reconstitution of society on the basis of arrested development, of envious malevolence, and impossible equality, has been steadily growing.

It played, as a modern writer, Mrs. Webster, has so ably shown, a definitely recognizable part in the tragedy of the French Revolution.

It has been the mainspring of every subversive movement during the Nineteenth Century; and now at last this band of extraordinary personalities from the underworld of the great cities of Europe and America have gripped the Russian people by the hair of their heads and have become practically the undisputed masters of that enormous empire."

-Winston Churchill,
Illustrated Sunday Herald
February 8, 1920, page 5

Historioitsija ja kirjailija Anthony C Sutton, ollessaan Hoover instituutin tutkijana kirjoitti aiheesta kolmiosaisen jättiläisen "Western Technology and Soviet Economic Development".

Teoksen pääpointti oli se, että Neuvostoliiton teknologinen kehitys, niin siviili- kuin sotilasteollisuudenkin aloilla, oli valtaosin Yhdysvaltalaista perua.

"In a few words: there is no such thing as Soviet technology. Almost all — perhaps 90-95 percent — came directly or indirectly from the United States and its allies. In effect the United States and the NATO countries have built the Soviet Union. Its industrial and its military capabilities. This massive construction job has taken 50 years. Since the Revolution in 1917. It has been carried out through trade and the sale of plants, equipment and technical assistance."
-A.C.Sutton

Toisessa teoksessaan "Wallstreet and the bolshevik revolution" Sutton kertoo tarkasti lähteistettynä mm. kuinka Trotski koukkasi New Yorkista repullisen saksalaisilta pankkiireilta saatua rahaa ja liikkui Woodrow Wilsonin hänelle hoitaman US-passin kanssa Kanadan kautta Venäjälle vallankumousta hoitamaan.

Väite on sikäli mielenkiintoinen, että todistetusti Yhdysvallat liittolaisineen on harrastaneet vastaavaa "tulevan vihollisen" varustelua myös myöhemminkin mm. tukemalla Saddam Husseinin kemiallisten aseiden tuotantoa myymällä Irakille niiden valmistamiseen käytettyjä kemikaaleja ja laitoskokonaisuuksia. Ja vielä tarjosivat tiedustelutietoa Iranin joukkojen sijainnista, jotta niitä voitiin käyttää.

Henkilökohtaisesti en uskaltaisi vetää Neuvostoliiton ajoista kovinkaan suoria johtopäätöksiä tai yhtäläisyysmerkkejä nyky Venäjän olemukseen. Vaan ehkä ennemmin koukkaisin hieman pidemmälle tuon kansakunnan historiaan, lähinnä tsaarin aikoihin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Kuvottavin "YLEtys" vähään aikaan oli Ali ja Polina, jossa vieraina valtakunnan "peikkotytöt" Jessikka Aro Yleltä, Laura Halminen hesarista sekä Jarmo Koponen Usarista.

Korjattakoon vielä, ettei Teppo Ovaskaiselta saamani tiedon mukaan Jarmo Koponen ole enää US:n palkkalistoilla. Ja ilmeisesti ei ollut myöskään ohjelmaa tehdessä. (22.5.15)

Studioon kilautti Risto Lappeenrannasta.

Risto yritti selittää miten historiaa vääristellään väittämällä Venäjän aloittaneen Georgian sodan. Vaikka todellisuudessa sodan aloitti Georgia hyökkäämällä Etelä-Ossetiaan, kohteenaan paikallinen väestö ja venäläiset kansainvälisellä mandaatilla toimineet rauhanturvaajat.

Yle uutisoi aiheesta 2013 seuraavasti.

"Sota alkoi, kun Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Hyökkäyksessä kuoli siviilien lisäksi venäläisiä rauhanturvaajia."

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/26/viiden-pai...

Tähän "toimittaja" Jahangiri kuitenkin vastasi näin.

"Jos ollaan täysin rehellisiä, niin siinä ei ollut kansainvälistä mandaattia ja sehän on yksi niistä aiheista, mikä on levinnyt trolliarmeijan käsissä vääränä tietona." -Ali

"Rauhanturvaajien tehtävänä on valvoa Georgian ja valtiollisesti Georgiaan kuuluvan Etelä-Ossetian itsenäisyysmielisten välillä solmittua aselepoa. Sopimuksen toimeenpanoa valvoo ETYJin tarkkailijaoperaatio.[4][5]

Rauhanturvayksikköön kuuluu 500 sotilasta kustakin osanottajaryhmästä, Venäjältä, Pohjois-Ossetiasta ja Georgiasta.[4][5] Vuonna 2006 joukkojen komentajana oli Marat Kulakhmetov.[6][7] Operaation johdossa on neljän osapuolen ja ETYJin johtoryhmä (engl. Joint Control Commission)."

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Venäjän_ja_Georgian_rauhanturvaoperaatio_Etelä-Ossetiassa

Puhelun vielä ollessa kesken alkoi studiossa hirmuinen naurunremakka, hihkuminen ja Riston ilkkuminen.

Koponen kutsui Ristoa ihan pokkana trolliksi ja peikkotytöt ja loppu toimittajakunta nauroivat, löivät käsiään yhteen ja väliin jompikumpi peikkotytöistä huuteli "Onko kemikaalivanoja näkynyt?" Myös Lenin mainittiin..

Kuvottavaa kuunneltavaa. Lopuksi linja katkaistiin Riston vielä puhuessa.

Ristohan oli täysin oikeassa. Siinä ei ole mitään epäselvää. Viralliset lähteet vahvistavat Riston kertoman.

Mitä nämä "toimittajat" luulevat olevansa?

Koponenkin on Usarin "venäjätuntijaksi" tituleerattu..

Millähän näytöillä jos faktat on noin hukassa...?

Koponen voisi itse osallistua tähän keskusteluun sen verran että selittäisi mikä ihmeen sirkus siellä studiossa oli käynnissä!?

34min kohdalla, suosittelen kuuntelemaan tuon välikohtauksen.

Näin meidän verorahoja käytetään silkkaan propagandaan.

Oli erittäin ala-arvoista käytöstä koko studioporukalta. Pistää ärsyttämään.

http://areena.yle.fi/1-2706202

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Venäjän harjoittama disinformaatisota on selvästi uhka Suomelle ja on hyvä, että valtiovalta suhtautuu siihen vakavasti. Blogistin YLEN:n ja Jessika Aron haukkuminen kannattaa jättää omaan arvoonsa. Minkähän sorttista todistetta sitten kaivataan? Venäjän tiedotusministeriä pitämään lehdistötilaisuutta jossa hän lausuu "no vot, mehän trollataan".

Venäjä nykyhallinto menetti uskottavuutensa Krimin valtauksella ja Putin sai tuta Australiassa, ettei valehtelusta oikein pidetä. Ei tainnut kuitenkaan opiksi ottaa.

On paljon veroluontoisia maksuja, joita en maksa kovin mielelläni, mutta YLE:n maksut eivät kuulu siihen joukkon. Vähän muunkinlaista ohjelmaa tulee nykyisin kuin 80-luvulla esim. "näin naapurissa". Jotkut täällä taitavat kaipailla niitä aikoja?

Kalevi Wahrman

Trollien nimiä tai nimimerkkejä kehiin, muuten menee sinullakin paskan jauhannaksi.

Kalevi Wahrman

Täältä Jessikka sai alkukiksit:

----- Original Message -----
From: Jessikka.Aro@yle.fi
To: Kalevi Wahrman
Sent: Wednesday, September 17, 2014 1:26 PM
Subject: Re: Yle Uutisten juttu

Moi,

tässä mainitsemani juttu:
http://www.buzzfeed.com/maxseddon/documents-show-h...

Terveisin,
Jessikka

Kalevi Wahrman

Onko tämä trollaamista:

Haluatko VAIHTOEHTOISTA tietoa?

Lähetä sähköposti: kalevi.wahrman@pp.inet.fi

Saan useiden listojen ja purkkien postia joita välitän tekemilleni listoille
jonkinverran valikoiden. Periaatteena on välittää tietoa jota ei "hesari"
julkaise, tai ainakin syventää sitä. Osoitteita tulee minulle lähetyteistä
posteista ja pyynnöistä liittää postitulistaani.
Uusin ja täydennän ehtiessäni listoja. Pyynnöstä poistan
osoitteen listalta.
Listoillani on laaja kirjo ihmisiä jotka eri
syistä tarvitsevat/haluavat vaihtoehtoista tietoa.
Terveisin
Kalevi Wahrman
Leipurinmäki 2 B 06650 Hamari
puh. 040 5523099

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Jessika Aron jutut on lähinnä viihteeksi tarkoitettu ja YLE.n esimiesten pitäisikin tuoda se paremmin esiin Jessika Aron kohdalla, että kyse on viihdetoimittajasta ja viihdeohjelmista (lähinnä "pikku-kakkonen" luokkaa), eikä kirjoituksia ja ohjelmia pidä sekoittaa todelliseen ”tutkivaan journalismiin”, mikä on vaativaa ja pitkäjänteistä työtä ja perustuu faktoihin ja todellisiin lähteisiin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tässä on spekuloitu sitä, kuuluuko sananvapauteen laaduton journalismi ja pitääkö meidän sallia verovaroillamme yksipuolista ja manipuloivaa mediasisältöä. Pitääkö sellaisten veronmaksajien saada Yleltä sitä mitä haluavat, jos vaikkapa ovat russofoobikkoja?

Sinänsä kyllä, sananvapauden nimessä, mutta on mielenkiintoista miten luokatonkin ohjelma löytää tiensä Yleisradioon sillä perusteella että osa veronmaksajista vaatii verorahojensa vastineeksi surkeaa ohjelmaa ja journalismia, osa jopa valheita. Pitäisikö siis verovaroilla tukea myös valehtelua, jos maksaja sitä edellyttää?

Yleltä saa silti vaatia laatua, jota J. Aron sepustukset eivät edusta. Noin paranoidiseen journalismiin ei näet kykene muu kuin ammattitaidoton tai ideologian tai uskonnon sokaisema toimittaja.

Seuraukset tällaisesta journalismista voivat olla merkittävät varsinkin toisinajattelijoiden kannalta. Loikkanen esittää mielenkiintoisen pointin siitä että Aron määrittelemiä trolleja löytyy Suomen kansasta sen enemmistö, samoin tämän oman työnantajansa piiristä mitä todennäköisimmin. Jos/kun koko mediassa paukutetaan ehtimiseen sitä, että kansan tämänhetkisen enemmistön on muutettava näkemyksensä, tai he ovat kerettiläisiä ryssätrolleja, on syytä huoleen. Tuollainen suuntaus voi johtaa kirjarovioihin ja on muutenkin historiasta tuttua, mm. 1930-luvun Saksasta, jossa kirjarovioiden toimeenpanijalla oli silloin kansan kolmanneksen tuki.

Yle/Aron ns. journalismin voisi jättää omaan arvoonsa ja unohtaa, ellei valtamedia ajaisi samankaltaista asiaa koko volyymillaan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Niputat ilmeisesti kaikki Nato-jäsenyyden vastustajat samaan nippuun kivoiksi kavereiksi niiden kommenttipalstoja valheilla täyttävien, ja valheisiin kriittisesti suhtautuvia "fasisteiksi" ja "russofobeiksi" nimittelevien ihmisperseiden kanssa?

Mikähän siinä oikein on, kun en halua Suomea Natoon, mutta en myöskään hyväksy Krimin laitonta valtaamista, enkä usko Putin-mielisten valheita Itä-Ukrainan tilanteesta?

Mikähän siinä oikein on, kun pidän Itsenäisyyspuoluetta putinistien pesänä? :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siinä on se, että olet väärässä, ja sinun pitäisi korjata asenteitasi varsinkin IPUn suhteen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Näytä minulle ipulainen, joka uskaltaa kritisoida edes Venäjän omalla maallaan harrastamia ihmisoikeusloukkauksia, vaalivilppiä, oligarkkimafiameininkiä tms.

Tai ipulainen, joka uskaltaa sanoa että Venäjä tekee vääryyksiä Ukrainaa vastaan? Kiinnostaisi nähdä.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #86

Venäjän pelkoa käytetään uutisoinnissa natottamiseen ja koska en kaipaa Suomeen natoa, niin näen aiheelliseksi vaatia tasapuolista uutisointia. Kyse on siis natottamisen hillitsemisestä ainakin omalta osaltani, ei putinismista. USA hautoo jälleen uutta sotaa taloutensa pelastamiseksi, mutta tällä kertaa siihen yritetään sotkea mukaan naton kautta myös Suomi. En hyväksy sitä. Joten jos natoon liittymisen estäminen vaatii Venäjän puolustamista sen demonisointia vastaan, niin olen valmis niin tekemään. Painotan kuitenkin, etten ole venäjämielinen vaan natovastainen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Arvoisa blogisti, Jonny Loikkanen, hyvät kommentaattorit Nina Palomäki, Toni Hiltunen, Riku Reinikka, Janne Hilden, Matti Nevalainen, Rauno Lintunen, Kalevi Wahrman, Antero Tossavainen, ja Mark Andersson.

Olette kirjoituksissanne halunneet osoittaa YLEn Jessikka Aron tutkimuksen Venäjän trolleista ja trollitehtaasta perättömäksi.

Samalla leimaatte valheiksi puheet Venäjän trolleista monien muidenkin aihetta tuntevien henkilöiden lisäksi seuraavat virallisessa asemassa henkilöt:

valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila (http://areena.yle.fi/1-2409474),
ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä (TV2 Kioski 20.5.2015 klo 19.30) sekä
sotatieteiden tohtori, tutkija Saara Jantunen Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta
(http://yle.fi/uutiset /tutkija_verkkosodan_takana_voi_olla_pietarissa_sijaitseva_trollitehdas/7469539).

Jos kysymys olisikin vain yhden osaamattoman journalistin höpinöistä, asia olisi helppo sivuuttaa ja YLE voisi parantaa tasoaan antamalla potkut Jessikka Arolle.

Mutta ei, kysymys on paljon vakavammasta.

Kun Suomen Valtioneuvoston viestintäjohtaja, Ulkoministeriön viestintäjohtaja ja Puolustusvoimain tutkimuslaitoksen sotatieteiden tohtori väittävät samaa kuin Jessikka Aro, kysymys ei ole enää journalistin osaamattomuudesta.

Jos te, hyvät kirjoittajat pystytte osoittamaan, että yllä olevat Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ovat väärässä ja kaikki tuo Venäjää vahingoittava politiikka on tarkoituksellista, asetatte melko raskaan syytöksen myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdolle, presidentti Sauli Niinistölle ja ulkoministeri Erkki Tuomiojalle, jotka hyväksyvät nämä valheet, eivätkä reagoi niihin.

Jos teillä on pitäviä todisteita, ehdotan, että nostatte syytteen valtiojohtoa vastaan valtiopetoksesta.

Osoittakaa, että olette sankareita ja Suomen pelastajia. Matti Nevalaisen sanoin: ”Yhteisössä toisinajattelijat ovat todellisia sankareita.”

Jari Rauhala

Se olisi Matti Villikari erinomainen asia, että kun riittävän monta "tittelin" omistajaa väittää asiaa samanlaiseksi, niin siitä muodostuisi totuus. Olipa "tittelin" haltijat Venäjältä tai Suomesta tai miksei mistä tahansa.

Ja vielä parempi, kuten kuulemma suomettuneisuuden aikana, idän ja Suomen titteleiden haltijat olivat oikeassa ja muut väärässä. Nykyisin asia on sama, mutta ilmansuunnat päinvastaiset, Suomessa titteleiden haltijat ovat joko kääntäneet takkinsa tai uudet ovat tulleet tilalle.

Kuten kirjoituksestasi huomaa, niin media käyttää selvästi enemmän länteenpäin kallellaan olevia titteleiden haltijoita. Aikaisemmin käytettiin toiseen ilmansuuntaan olevia titteleiden haltijoita. Molemmissa painotetaan tai painotettiin yhtä ainoaa totuutta.
Kenties siitä voi herätä jotakin kysyttävää?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Parahin Villikari.

Jantusen mukaan Venäjän valtion osallisuudesta verkkopropagandaan ei ole todisteita.

Jantunen kertoo, että yksi "sylttytehdas vääristeltyjen viestien ja verkkosodan takana saattaa olla lehtitietojen mukaan Pietarissa sijaitseva niin sanottu trollitehdas. "

Seuraavaksi lehtitietoja aiheesta.

"USA:sta kirjoitettiin kaikenlaista törkyä, mutta se oli tarkoitettu venäläisten hämäämiseen. Kirjoitettiin, että Amerikassa on ahdasta, koska siellä on niin paljon pilvenpiirtäjiä. Tai että ihmiset käyttävät siellä pyjamia, koska taloja ei lämmitetä"
- Novaja Gazetan toimittaja Aleksandra Garmazapovan, joka soluttautui töihin Pietarissa sijaitsevaan propagandakeskukseen vuonna 2013.

"– Ystäväni oli pari kuukautta töissä kommentoijana. Hän kyllä tukee Putinia, mutta Putinin kehuminen 12 tunnin ajan käy tylsäksi, kertoi HS:n haastattelema entinen Putin-nuori Aleksei Kuznetsov

Kuznetsovin tietojen mukaan trollikeskuksessa ei tehdä töitä ulkomaisille nettisivustoille."

Lähteinä siis osittain käytetty "mun kaveri kertoi" tietoja ja sotatieteiden tohtori, tutkija Saara Jantunen Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta viittaa tämänkaltaiseen tietoon antaessaan lausuntoja aiheesta.

Nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila on entinen Kalevan päätoimittaja.

Kaleva on osa Lännen Mediaa, joka kokoomuksen äänenkannattajan Verkkouutisten mukaan on saanut tietonsa viranomaialähteistä ja kertoo sotilasliitto Naton analysoineen Krimin miehityksen yhteydessä käytettyä retoriikkaa.

Huomaatko miten sekava toi kokonaisuus on ja että viranomaistiedot ja "ohjeet trollien tunnistamiseen" mitä suurimmalla todennäköisyydellä ovat peräisin sotilasliitto Natolta?

Lisään vielä, että Tuomiojan sanomisista voisi vaikka jonkun kirjelmän tehdäkkin. Lähinnä koskien täysin vailla totuuspohjaa olevista väitteistä koskien meteoriitteja ja HNS järjestelyä.

"Stage 1 - The Process. The NATO Commander will draft a HNS Request (HNS
REQ) as soon as the need to conduct a military activity arises and sign and submit it to the HN"

"Aim. The purpose of NATO’s Host-Nation Support (HNS) concept is to provide
effective support to NATO military activities and to achieve efficiencies and economies of scale through the best use of a host nation’s available resources. This concept has always to be interpreted in accordance with the NATO Strategic Concept."

"The purpose of this MOU is to establish policy and procedures for the
establishment of operational sites and the provision of HNS to NATO forces
in, or supported from the HN, during NATO military activities."

Lainaukset AJP4.5 doktriinista ja sen liitteenä olevasta MoU asiakirjasta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika ammattitaidotonta informaatiosotaa olisi sellainen, jonka yhteyden valtion viranomaisiin yksityinen televisiotoimittaja pystyisi noin vain osoittamaan.

Trollitehtaat ovat tosiasia. Tavanomaisella sisällönanalyysillä ja keskusteluketjujen kronologiaa seuraamalla asiaansa keskittynyt journalisti pystyy kyllä tämän osoittamaan. Propagandan virallisuutta ei niinkään. Trollitehtaiden liukuhihnoilla ahkeroivat nimimerkit.

On myös täysin oma-aloitteisia trolleja, jotka kokevat velvollisuudekseen asettua maailmanpolitiikassa jonkin tahon palvelukseen. He esiintyvät omalla nimellään. Johan Bäckman on tyypillinen esimerkki.

Lisäksi niin blogeissa, somessa kuin isoissa välineissäkin on tietenkin runsaasti kirjoittajia, joiden vain tekee mieli puolustaa Venäjää, joskus jopa herkkäuskoisesti trollien sanomaa toistaen. Mikko Elo on tyypillinen esimerkki.

Suomessa ja Euroopassa on tietenkin myös aidosti kriittisiä kirjoittajia, joilla on kuitenkin pakkomielle Amerikasta. Aina, kun joku mainitsee jotakin kriittistä Venäjästä, Kiinasta tai jostakin muusta suuresta toimijasta, he ilmaantuvat muistuttamaan amerikkalaisen yhteiskunnan virheistä ja Yhdysvaltain sotapoliitikkojen rikoksista.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #44

"Aika ammattitaidotonta informaatiosotaa olisi sellainen, jonka yhteyden valtion viranomaisiin yksityinen televisiotoimittaja pystyisi noin vain osoittamaan."

Entäs pv:n tutkija? Eikö sellaisella tittelillä pitäisi olla muitakin kortteja käytössään kuin lehtitiedot, jos jotain asiasta lausuu kerran?

Enkä ole missään vaiheessa kiistänyt etteikö propaganda koneistoa olisi. Onhan sellainen tunnustetusti USAllakin ja Israelilla, sekä varmasti monilla muillakin valtioilla, kuten myös Suomella niinkuin olemme saaneet todeta.

Ja toistan oman kommenttini

Yks mielenkiintoinen epäloogisuus loikkasi Aron jutussa silmille.

"Informaatiosodan tarkka-ampujat – verkkotrollit – ovat onnistuneet tavoitteessaan: suomalaisen keskustelun muokkaamisessa. Osa suomalaisista on propagandan seurauksena muuttanut mielipidettään Venäjän toimista."

"Huomio! Tämän jutun ruudulle pomppaavat viestit ovat tyypillisiä trollausviestejä."

mm. jotain tämmöistä, osa muistinvaraisia. "Putin hoitelee sinut", "olet fasisti", "olet sodanlietsoja", "joudut väkivallan kohteeksi", "olet valehtelija" ym.

Joku tuossa logiikassa ei täsmää, jos trollausviestit ovat kommenteissani esitetyjen kaltaisia, en ymmärrä miten ne voivat vaikuttaa muka Venäjän etujen mukaisesti, kuten annetaan ymmärtää.

Tuntuu siltä että näiden "trollien" varjolla myös oikea tieto tarkoituksellisesti mustamaalataan trollauksena ja henkilöä syytetään käytännössä vieraan vallan lukuun toimisesta, kun termi kerran on uudelleen määritelty.

Tästä räikein esimerkki Ali ja Polina, trollijakso. Oletko kuunnellut? Jos et, suosittelen kuuntelemaan. 34 min kohdalla. Löytyy Areenasta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

#42

Parahin Riku, kyllä huomaan että todisteita ei ole siitä ketkä näitä juttuja kirjoittaa. Viestinnän tarkoitus on kuitenkin täysin selvä. Kuten Juntunen kirjoittaa, "soraäänten ja disinformaation välittäminen tukee Venäjän suurvaltapoliittisia päämääriä", niin lähteestä ei ole epäselvyyttä. Se on samantekevää sanotaanko tällaista viestintää trollaukseksi, informaatiosodankäynniksi vai propagandaksi.

Venäjällä kirjoitettiin, että Suomi rikkoo Pariisin rauhansopimusta, kun se hankkii panssarivaunuja Saksasta? Mihin em. kategoriaan sinä lasket tämän "uutisen"?

Kun malesialainen matkustajakone ammuttiin alas, tällä palstalla suomalaiset venäjämieliset kirjoittajat esittivät venäläisen version asiasta hyvin ponnekkaasti. Saimme nähdä todisteena mm. venäläisen uutiskanavan Google-Mapista manipuloiman "satelliittikuvan" jossa ukrainalainen hävittäjä on juuri laukaissut ohjuksen.

Aivan hiljattain venäläiset BUK-ohjuksen kehittäjät ovat antaneet lausunnon hollantilaisille tutkijoille, että kysymyksessä oli venäläinen BUK-ilmatorjuntaohjus, jonka sarjanumerokin on saatu selville.

On varmaan väärin kutsua näitä suomalaisia, jotka ilman kritiikkiä uskovat kaiken mitä venäläinen valtamedia suoltaa, trolleiksi. Herkkäuskoinen, helposti manipuloitava tomppeli voisi sopia paremmin

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #77

"Venäjällä kirjoitettiin, että Suomi rikkoo Pariisin rauhansopimusta, kun se hankkii panssarivaunuja Saksasta? Mihin em. kategoriaan sinä lasket tämän "uutisen"?"

En ole ehtinyt kovin syvällisesti tuohon tutustua, joten millään isoilla nauloilla en kantaani tuosta lyö lukkoon.

Kuitenkin olen siinä käsityksessä että rauhansopimuksen tietyistä osista irtaantuminen yksipuolisella (?) ilmoituksella ei kansainvälisen oikeuden puitteissa ole täysin ongelmatonta. Saattaa olla mahdollista että siinä on menetelty tavalla joka mahdollistaa Venäjältä tämän kaltaiset julkilausumat.

Mutta onhan se näin asiaan perehtymättömän silmin erikoinen väite, varsinkin kun ottaa huomioon miten hyvät suhteet naapuriin tässä välivuosina on ollut.

Ja jos Suomen irtaantumisessa noista ehdoista, ei ole mitään menettelytapavirheitä tai muita erikoisuuksia ollut, on kyseessä selvästi provokaatio.

Joku joka tuntee asian tarkemmin voisi valottaa asiaa niin sitten osaisin muodostaa kantani varmemmin.

Huomasitko tämän?

http://johnnyloikkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Arvoisa herra VIllikari.

Puhun omasta puolestani, mutta kuvittelisin monen muunkin mustalta listaltasi yhtyvän tähän.

Kukaan ei kiistä Venäjän propagandan olemassaoloa – mutta ei myöskään sitä huomattavasti massiivisempaa läntistä vastinetta.

Mitä J. Aron seikkailukertomukseen tulee, mikäli olet tutustunut siihen, siinä pyritään leimaamaan kaikki "virallista" (?) mielipidettä vastoin ajattelevat Venäjän trolleiksi, ja annetaan toimintaohjeita heitä (meitä) vastaan. Riippuen vivahde-eroista, meitä on 30-70 % suomalaisista – esim mitä tulee Suomen Nato-jäsenyyden kannattamiseen.

Tässä mielessä J. Aron nuorisosepustus syyllistyy lainvastaiseen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, vaikka se kansanryhmä on eräissä kohdin jopa Suomen kansan enemmistö.

Kyse ei ole tässä Venäjän ja sen maineen vahingoittamisesta vaan sanan- ja mielipiteenvapaudesta ja toisin(?)ajattelevien asemasta Suomessa. Koska meitä "toisin"ajattelijoita on Suomessa miljoonia, ehkä jopa enemmistö, ei kyse todellakaan ole mistään ääriajattelusta vaan terveen järjen käyttämisestä. Jos omien aivojen käyttö asetetaan pannaan, niin kuin nettipalstoilla räyhäävät "trollien paljastajat" ja Yle Kioskin hutkiva journalismi vähintäänkin implisiittisesti pyrkii tekemään, on maan henkinen tilanne todella huolestuttava.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kioskin ohjelmahan löytyy Areenasta vielä pitkään. Jokainen voi huomata, miten Mölsä, Halminen, Aro ja Ricks nimenomaan jatkuvasti kehottavat omilla aivoilla ajattelemiseen ja terveen järjen käyttöön.

On kansalaisvelvollisuus olla vaikuttumatta sellaisista kuin sinä. Tehän leimaatte kaikki Venäjän viralliseen mieleipiteeseen kriittisesti suhtautuvat Naton agenteiksi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #46

"Tehän leimaatte kaikki Venäjän viralliseen mieleipiteeseen kriittisesti suhtautuvat Naton agenteiksi"

Täh. Suhtaudun itsekkin kriittisesti Venäjän sanomisiin. Se että en niistä kirjoita, johtuu siitä ettei ole tarvetta. Valtamedia pitää siitä huolen.

Lainauksia mun sanomisista.

"Toi Sputnik on tosiaan erittäin kömpelö yritelmä. Minusta kaikin puolin todella huono julkaisu. Lähteistys ym on lähes olematonta. Propaganda kanavahan se suoraan sanottuna on."

"Yhtä selvä asia kuin se, että Georgia sen rähinän aloitti, on se että Venäjä vastasi turhan kovaa ja tunkeutui syvemmälle kuin olisi ollut tarpeen paikallisten siviilien ja omien rauhanturvaajiensa suojelemiseksi.

Ei olisi tarvinnut "näpäyttää", se oli typerä veto Venäjältä.

Nyt kuitenkin on puhuttu siitä, kenen toimesta sota alkoi, ei siitä miten se eteni."

Ymmärrät varmaan että on turhauttavaa saada kuulla olevansa Venäjän trolli tai putinisti...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #49

En oikein ymmärrä tarvettasi niputtua Mark Anderssoniin, josta puhuin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #54

Koska tämän säikeen aloittaja Villikari on tehnyt rinnastuksen puolestani ja sinä kommentissasi puhuit Markista ja hänen kaltaisistaan.

Lisäksi jaan Markin näkemykset melko pitkälti niiltä osin kuin olen niihin tutustunut.

Enkä nyt äkkiseltään muista MAn leimanneen kaikkia Venäjää vastustavia tai kritisoineita Nato-agenteiksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #55

Vastasin suoraan Anderssonille, joka kirjoitti, ennätysmäisen ala-arvoisesti:

"Mitä J. Aron seikkailukertomukseen tulee, mikäli olet tutustunut siihen, siinä pyritään leimaamaan kaikki "virallista" (?) mielipidettä vastoin ajattelevat Venäjän trolleiksi, ja annetaan toimintaohjeita heitä (meitä) vastaan. Riippuen vivahde-eroista, meitä on 30-70 % suomalaisista – esim mitä tulee Suomen Nato-jäsenyyden kannattamiseen.

Tässä mielessä J. Aron nuorisosepustus syyllistyy lainvastaiseen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, vaikka se kansanryhmä on eräissä kohdin jopa Suomen kansan enemmistö."

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #56

No en tuosta kyllä löydä agentti syytöksiä.

Toisin kuin tästä

Jälleen itse itseäni lainaten ja Areenan nauhalta lisää tekstiksi kirjoittaen.

"Risto yritti selittää miten historiaa vääristellään väittämällä Venäjän aloittaneen Georgian sodan. Vaikka todellisuudessa sodan aloitti Georgia hyökkäämällä Etelä-Ossetiaan, kohteenaan paikallinen väestö ja venäläiset kansainvälisellä mandaatilla toimineet rauhanturvaajat."

"Jos ollaan täysin rehellisiä, niin siinä ei ollut kansainvälistä mandaattia ja sehän on yksi niistä aiheista, mikä on levinnyt trolliarmeijan käsissä vääränä tietona." -Ali

Puhelun vielä ollessa kesken alkoi studiossa hirmuinen naurunremakka, hihkuminen ja Riston ilkkuminen.

"Sä olet nyt ihan oikee trolli, sä olet just sellanen ihminen..."-Usarin "venäjätuntija" toimittaja Koponen (tässä kohtaa remakka studiossa oli niin kova, ettei sanomisista saanut enää kunnolla selvää, taputuksia hurraamista ja hihkumista)

"Onks kemikaalivanoja näkynyt"- Lausujana joko Jessikka Aro tai Hesarin Laura Halminen.

Risto viittaa Paavo Väyrysen lausuntoihin... Naurun remakka jatkuu

"Aivan kemikaalivanat tulee" - Jälleen jompikumpi trollipimuista.

"terveisiä Nato-trollilta"- Lausui taas jompikumpi pimuista

Yleinen riekkuminen ja älämölö studiossa jatkui ja Ali veti nippuun puhelun näin

"Tässä oli näyte siitä mitä trollaaminen voi olla"

"Nyt tiedämme", kommentoi Polina.

Georgiassa oli yhteinen Venäjä-Georgia rauhanturvaoperaatio joka toimi Etyj:n alaisuudessa.

"Operaation johdossa on neljän osapuolen ja ETYJin johtoryhmä (engl. Joint Control Commission)."

"The Agreement also created the Joint Control Commission (JCC), and a peacekeeping body, the Joint Peacekeeping Forces group (JPKF), consisting of Ossetian and Georgian troops together with six Russian battalions. The JCC was charged with demilitarizing the security zone in the conflict region and facilitating negotiations; it is Co-Chaired by Georgian, Russian, South Ossetian, and North Ossetian representatives. The JPKF is under Russian command and is comprised of peacekeepers from Georgia, Russia, and Russia's North Ossetian autonomous republic (as the separatist South Ossetian government remained unrecognized). South Ossetian peacekeepers, however, serve in the North Ossetian contingent."

http://www.globalsecurity.org/military/world/war/s...

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_j...

"Sota alkoi, kun Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Hyökkäyksessä kuoli siviilien lisäksi venäläisiä rauhanturvaajia."-YLE

Tässä on esimerkki siitä miten YLE toimii, ja Hesari ja Usari beesailee. Tätä käytöstä kritisoidaan. Ei yritetä kiistää etteikö Venäjällä toimisi "some-sotilaita"

Joku syyhän tuollaiselle täytyy olla.

http://areena.yle.fi/1-2706202

34min alkaen

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #46

Aika erikoista ja itse asiassa törkeää syyttelyä herra Vuorelalta. Tuskin kannattaa tuollaiseen törkyilyyn edes vastata, mutta jos asianomainen ei tajua, muut ehkä tajuavat:

Minun mielestäni on kansalaisvelvollisuus antaa kaikkien vaikutuskanavien ohjailla ajatteluaan mutta tehdä itse omat johtopäätöksensä ja mielipiteensä. Tuo ohjailu ei käsitä pelkästään sitä, mitä Vuorela kuvittelee "meitä" ohjailevan, vaan kaikkea muutakin. Pitää olla avoin kaikelle, mutta vastaanotettaessa ei antaa mennä vain virran mukana – vaikka oma ajettelu olisi sen mukainenkin.

Mutta vastakkaista mieltä olevien leimaaminen jonkun trolliksi tai muuten vaan propagandan uhriksi ainakin ilman mitään näyttöä on ala-arvoista käytöstä.

Ja juuri tuohon ala-arvoisuuteen sortui Yle Kioskin ja Jessikka Aron satutuokio.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #50

Samaa mieltä.

Ja lisäksi uutisia lukiessa on tapana aina mennä puron alkulähteille asti, lähdelinkkejä klikkaillen ja kirjoittajien nimiä googlaillen ja heihin tutustuen sikäli kun ovat tuntemattomia.

Hirveän aikaa vievää touhua, mutta toimii paremmin harrasteena kuin höpösarjat ja elokuvat...

Ja historian tapahtumia kun lueskelee, niin itse olen pitänyt mielessä sellaisen johtoajatuksen, et kun historiassa on tapahtumilla ollut taustansa ja syy-seuraussuhteensa, niin mikä puhuu sen puolesta etteikö tämänpävän tapahtumilla olisi samalaisia taustoja, kun mikään ei merkittävästi ole kuitenkaan muuttunut ja havainnot tämän hetken maailmasta tukee historian metkuiluja. Tämä päivä on huomisen historiaa.

Jos jotain on tämä harrastus opettanut niin sen ettei mihinkään kannata suinpäin luottaa, vaan pitää koittaa hahmottaa suurta kokonaiskuvaa, juurikin "eilisen tapahtumiin" verraten.

Sieltä se oma näkemys alkaa sitten muodostua.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #51

Jonny Loikkanen, Nina Palomäki, Toni Hiltunen, Riku Reinikka, Janne Hilden, Matti Nevalainen, Rauno Lintunen, Kalevi Wahrman, Antero Tossavainen, ja Mark Andersson.

Voitko teistä kukaan, tässä ja nyt, sanoa suoraan, että ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila valehtelevat kun he väittävät, että Venäjä trollaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #60

En minä ainakaan lähtisi sitä väittämään.

Väitän kuitenkin, että näiden oletettujen trollausviestien (anonyymejä, valeprofiili viestejä), sanoma (esimerkit Jessikkan jutussa) ei vaikuta siten kuin väitetään. Eli muuta mielipideilmastoa venäjämyönteisemmäksi. Pikemminkin päin vastoin.

Kuuntele linkkaamani Ali&Polina ja lue mun kommentit niin ymmärrät, mitä tarkoitetaan.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #60
Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #60

Villikari.

Luepa nyt kiltisti sinulle osoitetut aiemmat vastaukset ennen kun käyt päälle kuin yleinen syyttäjä.

Kukaan ei ole kiistänyt Venäjän (eikä muiden maiden, Suomenkaan) harjoittamaa propagandaa.

Käsittämätöntä syyttelyä. Tuollaista voisi pikemminkin kuvailla trollaamiseksi. Vähintään huonoksi käytökseksi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #64

Ja nimenomaan trollausta sen alkuperäisessä merkityksessä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #64

Anteeksi mutta en ole huomannut, että olisit jo vastannut tähän esittämääni kysymykseen. Voisitko siis ystävällisesti ja reilusti vastata. Riku Reinikalla oli kanttia vastata, entä sinulla?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #68

Vastaatko jos kysyn oliko Aliin ja Polinaan soittanut Risto mielestäsi trolli, kuten toimittajakunta väitti?

Jos oli niin millä perustein?

Ja oletko täällä puheenvuorossa trolliin törmännyt? Useampaakin kirjoittajaa täällä on sellaiseksi väitetty. Myös minua.

En muista olisitko sinä jopa itsekkin näin luonnehtinut. Pitäisi melkein tarkistaa...

Kanttia?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #71

Joo, kuuntelin tuon kohdan, jossa Risto Lappeenrannasta soitti. Koponen leimasi Riston trolliksi, kai hanellä on siihen sitten omat kriteerinsä. Minä pidän Ristoa enemmän hyvätahtoisena hölmönä, jolta puuttuu medianlukutaito (ks kommenttin #77).

Oli aika typerää Riston viitata USA:n republikaanisen puolueen presidentinvaaliehdokkaan, teksasilaisen kongressiedustajan Ron Paulin lausuntoon Ukrainan parlamenttivaalien laillisuudesta. Samoin Paavo Väyrysen blokikirjoituksen mainitseminen parhaaksi saatavilla olevaksi lähteeksi Georgian sodan alkamisesta oli melko outo.

Riston väitteet siitä, että venäläisillä olisi ollut YK:n mandaatti rauhanturvaamiseen Ossetiassa, Koponen tyrmäsi suoralta kädeltä trolliarmeijan myytiksi. Muistaakseni sinä olet tutustunut kovasti Georgian sodan vaiheisiin. Miten se meni?

Itse olen aina ihmetellyt miten venäjän asevoimat niin suurella voimalla pääsivät heti tositoimiin ajamaan georgialaisia pois Ossetiasta. Kyllä heillä täytyi olla porukat valmiina siellä Rokin tunnelin suulla kun vuorokauden kuluessa neljä rykmenttiä tulee Ossetiaan. Toinen ihmettelyn aihe on se, kun ossetialaiset avaavat kranaatinheitintulen georgialaisiin kyliin, miksi venäläiset rauhanturvaajat eivät tee mitään? Jotenkin herää epäilys provokaatiosta, johon ansaan Saakašvili meni.

Ukrainassa tapahtumat näyttivät menneen saman kaavan mukaan, mutta se onkin sitten eri juttu.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #83

"Minä pidän Ristoa enemmän hyvätahtoisena hölmönä, jolta puuttuu medianlukutaito (ks kommenttin #77)."

Eu:n oma raportti vahvistaa Riston sanoman.

Itse olisin viitannut siihen, ennemmin kuin Paavoon. Paavolla on valitettavasti vähän huono kaiku. Luulisin Unionin omien tutkimuksien olevan vaikeammin "ulos naurettavissa".

Kuten sanoit Venäjä vastasi hyvin nopeasti ja vieläpä turhan kovaa.

Todennäköisesti osasivat odottaa jotain tapahtuvaksi, kun USAn sotilaat olivat edelliskuussa kouluttamassa Georgian erikoisjoukkoja muutaman "sotaurakoitsija" firman kanssa.

Itseasiassa clobalsecurityn mukaan toinen näistä Georgiassa kouluttaneista firmoista, Military Professional Resources, Inc. (MPRI) oli vuonna 95 kouluttamassa Kroatiassa kroaattijoukkoja hetkeä enneä ennen Kroatien hyökkäystä serbejä vastaan operaatio Myrskyssä.

Ehkäpä historia opettaa...

Saas nähdä minkälainen vaikutus USAn kouluttajilla on Ukrainassa. Poroshenkohan tässä juuri mainitsi Ukrainan olevan nyt sodassa Venäjän kanssa.

Venäjä ei ole sotaa julistanut, joten jännäksi menee.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #83

"Riston väitteet siitä, että venäläisillä olisi ollut YK:n mandaatti rauhanturvaamiseen Ossetiassa, Koponen tyrmäsi suoralta kädeltä trolliarmeijan myytiksi."

Korjataan nyt tämä sinun pikku erheesi.

Se oli Ali, joka niitä väitteitä kutsui trollien valeiksi.

Eikä muistini mukaan ollut puhetta YKn mandaatista? Ainoastaan "kansainvälisellä mandaatilla"

Pikkujuttuja, mutta parempi oikaista ettei taas joku pääse kiukuttelemaan.

Alihan siinä väärässä oli, olen jo eaittänyt lähteet joista käy kyllä selkeästi ilmi, että ihan virallinen kansainvälinen ja tunnustettu rauhanturvaoperaatio siellä oli käynnissä. Etyj, JCC johdossa.

Minusta olisi asiallista Yleltä ja näiltä toimittajilta esittää anteeksipyyntö Ristolle.

Koponen? Usari?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #83

"Mitkään niistä selityksistä joita Georgian hallinto on esittänyt perustellakseen hyökkäystään, eivät ole valideja"
-Heidi Tagliavini, EU:n tutkimuksia johtanut sveitsilänen diplomaatti.

“None of the explanations given by the Georgian authorities in order to provide some form of legal justification for the attack” are valid, Heidi Tagliavini, the Swiss diplomat assigned to lead the investigation, said in a statement accompanying the report.

Varsinkaan mitään Venäjän hyökkäystä ei ollut käynnissä, joka olisi pitänyt pysäyttää pommittamalla Tshikinvalia.

“In particular, there was no massive Russian military invasion under way, which had to be stopped by Georgian military forces shelling Tskhinvali,” the capital of South Ossetia.

Presidentti Saakashvili kertoi toistuvaati määränneensä iskut vastauksena Venäjän joukkojen tunkeutumiselle Georgian alueelle.

Vähän samansuuntaista nähtävissä Ukrainassa.

US ulkinisteriöstä vuotaneet wikileaks asiakirjat paljastavat, että myös Yhdysvaltalaiset olivat tietoisia Georgian toimista. Olivat huomanneet kuinka Georgia oli alkanut vahvistaa joukkojaan lähellä Etelä-Ossetiaa valmistautuakseen iskuun.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #83

Sakasvili ei mennyt mihinkään ansaan. Tuhat USA:n kouluttajaa koulutti Georgian armeijaa heinäkuun ajan ennen kuin Georgian armeija elokuun alussa aloitti hyökkäyksen. Täysin suunniteltua. Tosin Sakasvilin suunnitelmaan kuului, että nato tulisi apuun kun Venäjä tekee vastahyökkäyksen. Sitähän se ei tietenkään tehnyt. Stubb oli silloin ETYJ:n puheenjohtaja ja tarkkailijat varoittivat useita kertoja Georgian aikeista ja valmistautumisesta sotaan. Stubb painoi asian villaisella ja samoin teki meidän lehdistö. Kun Georgia sitten hyökkäsi antoi Stubb sen suuntaisia lausuntoja, että Venäjä on hyökännyt Georgiaan. Nythän tilanne on ETYJ:n kannalta sama. Natohaukka jälleen puheenjohtajana.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #92

ETYJ:n puheenjohtaja on vanha Slobodan Milosevicin luottomies. Serbia ei edes tunnusta Kosovon itsenäisyyttä, puhumattakaan jostain Nato-haukkailusta.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #95

Viittasin natohaukalla Ilkka Kanervaan, joka valittiin ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen presidentiksi. Hyvä että puutuit. Kyse ei ole puheenjohtajuudesta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #92

"Tarkkailijat varoittivat useita kertoja Georgian aikeista ja valmistautumisesta sotaan"

Tarkoitattaako tämä sitä, että Georgia valmistautui sotaan Venäjää vastaan?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #68

Ellet osaa tehdä yksinkertaisia johtopäätöksiä vastauksestani: eivät.

Kalevi Wahrman Vastaus kommenttiin #60

Trollien nimiä tai nimimerkkejä kehiin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Andersson, tulkitsit täysin väärin kommenttini #40 tarkoituksen. Kysymyksessä ei ole mikään musta lista, vaan luettelo tämän blokikirjoituksen kirjoittajasta ja kommentoijista, jotka haluavat osoittaa toimittaja Aron tutkimuksen valheeksi. Tämän Aron päätelmän trolleista voisi vielä ymmärtää ammattitaidottomuudeksi, mutta sitä ei voi hyväksyä, jos Suomen ulkopoliittinen johto valehtelee tietoisesti.

Mark Andersson, tästä asiasta on Suomen Ulkoministeriössä ja Valtioneuvostossa täysin päinvastainen käsitys kuin teillä.

On myös väärin tulkita natovastaisuuden mielipidetutkimusta niin, että natovastaiset ovat sitä mieltä ettei mitään Venäjän trollausta olekaan.

Parempi prosenttiluku "trollivapaan Venäjän uskojista" saadaan jos lasketaan yhteen Vasemmistoliiton ja IPU:n kannatus.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #59

Pahoittelen että tartun kysymyksiin jotka eivät ole minulle osoitettuja.

Blogisti voi poistaa mikäli kokee asiattomiksi.

Kukaan ei kaiketi ole kiistänyt "trollitehtaiden" olemassaoloa.

Kritiikin kärki osoittaa johtopäätöksiin ja väittämiin, joita trollien vaikutusvallasta on esitetty ja siihen mitä trollaamiseksi lasketaan (esimerkkini Ali&Polina) ja siihen tiettyyn epäloogisuuteen mitä "trollausviestien" sisällön ja sen kaltaisten viestien vaikutuksista on esitetty. Vrt "Putin hoitelee sinut" ja että mielipideilmasto muuttuisi Venäjä myönteisemmäksi näiden takia.

Ei ole tuulesta temmattu väittämä että koko homma on valjastettu juuri mainitsemiesi kaltaisten kirjoittajien (joihin itsekkin kuulun) uskottavuuden heikentämiseksi, ollen näin omalla tavallaan propagandistinen informaatiosodankäynnin väline.

Varsinkin kun "retoriikan tutkiminen" on Verkkouutisten mukaan Naton taholta tapahtunutta ja lähes kaikki kommentit trollikokemuksista ovat anonyymejä.

Eihän kyselytutkimuksella voida sanoa mitään trollien olemassaolosta, kun niitä ei kuitenkaan kukaan voi varmentaa. Ne on aina ilmoittajan subjektiivisia kokemuksia ja tiedän että minunkin sanomisiani on aivan hyvin voitu Jessikkalle ilmoitella "venäjätrollin" sanomisina.

Luonnollisestikkaan en sellainen ole.

Ymmärrätkö nyt mitä tarkoitan?

Kyseiset "trollihavainnot" ovat itse itseään ruokkiva ilmiö, jota Jessikka on tutkinut, ei absoluuttista propaganda sotilaiden esiintymistä suomalaisessa verkkokeskustelussa vaikka se niin uutisoidaan.

Koko homma pyörii itsekseen kun on ensin saanut alkusysäyksen.

Jari Rauhala

Villikari sanomasi syytteen nostaminen, puolin ja toisin, niin miksei ole nostettu maanpetoksista syytteitä jessikalaisten sanomien trollien suuntaan tai ylipäätään näitä Bäckmännejä, Helleviggejä jne vastaan, on kuitenkin retoriikan tasolla puhuttu jopa maanpetoksista?

Toinen on lääkäri Antti Heikkilä, joka on puhunut ja kirjoittanut yhteiskunnallisesti korkeiden henkilöiden nimillä antaen ymmärtää, miten on tehty virkavirheitä, niin miksi kunnianloukkaussyytteet häntä vastaan puuttuvat?

Onko niin että syytteiden nostamiseen puuttuvat näytöt ja toisaalta niin, että niitä ei kaikkia kohtaan nosteta? Vai vielä niin että media toimii oikeuslaitoksena päättäen ketkä ovat syyllisiä ja muuta ei tarvita?

Käyttäjän KatjaSallinen kuva
Katja Sallinen

Maksan vuosittain nykyään pienestä eläkkeestäni 1 % Yle-veroa, josta palautetaan kahden vuoden jälkeen tilileni 2x 0,035%. Miksi minun tulisi maksaa epämääräisestä sisällöstä yhtään? Toki, ihmisillä on perustuslain 2 pykälän ja 12 momentin mukaan oikeus jakaa ja ottaa vastaan sittua. Mutta jos käydään tällaista sotaa Ylen avulla, en tahdo maksaa siitä Ylelle yhtään. Olen jopa vastaa mustamaalamista. Diplomaattisella tasolla tällaiset asiat pitäisi käydä, eikä vetää yhteiskuntaa mukana kuilupartalle. Eikö meillä ole enää diplomaattisia kykyjä? Nauran jo vähemmänarvoisena henkilönä jo mukamas paremmille.

Esa Ruoho

En tiedä missä te Natottajat elätte? Suomessa on kuitenkin tietääkseni laki joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan. Ja Suomessa asuu pysyvästi varsin iso pupulaatio Venäläisiä. Miltä kuvittelette heistä tuntuvan lukea ko mediaa? Tai avata mikä tahansa nettisaitti ja joka toinen kommentti on vähintään ryssittelyä? Joku iltapaska uutisoi eilen, että Venäjä on tuominnut Latvian putin-nuken ristillä. Sekö se uutinen oli? Mites jos Suomessa jonku laittaisi Obama-nuken ristille ja polttaisi sen? Miten se silloin uutisoitaisiin ja älähtäiskö USA? Minusta uutinen kertoo siitä, että ko ristille nostajat (uusnatsit) on kovassa nosteessa joka ikisessä entisessä Neuvosto-liiton maassa ja Venäläisvähemmistöiltä viedään ihmis-oikeudet. Onko se oikein ja reilua uutisointia ja politiikkaa? Suurin asia mikä on johtanut Ukrainan tilanteeseen on juuri edellämainittu! Jessikkä saa paasata mitä haluaa, mutta toistaiseksi mikään laki ei edyllytä minun katsovan moista paskaa!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Trollauskyselyn (kommentit #40 ja 60) tulokset tässä vaiheessa:

Vain Riku Reinikka ja Mark Andersson ovat vastanneet kielteisesti.

Muut kahdeksan eivät ole vielä vastanneet kysymykseen valehtelevatko ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila, kun he sanovat julkisesti, että Venäjä trollaa.

Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola

Olen pohtinut, onko tuo YLEn toimittaja aivan terve. Fobiaa on liikkeellä, ja rokotus sitä vastaan olisi tarpeen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olen myös pohtinut sitä, miten joku voi olla niin sokea, ettei ole huomannut minkäänlaista propagandan lisääntymistä venäläisissä tiedotusvälineissä. Tämän disinformaation välittäminen läntiseen ja mm. suomalaiseen sosiaaliseen mediaan tukee Venäjän suurvaltapoliittisia päämääriä, se lienee selvää. Kutsutaanko sitä sitten "trollaukseksi" on samantekevää.

Tämän ilmiön tutkiminen ja siitä kirjoittaminen on siis mielestäsi sairautta? Minä taas väitän, että se, joka ei tätä ilmiötä huomaa, ei ole aivan terve. YLEn toimittajien ammattitaitoa voi ja saakin kritisoida, mutta se, että trollauksesta raportoiminen olisi russofobiaa (venäjän pelkoa), en ole ollenkaan samaa mieltä.

PS. Muutama esimerkki disinformaatiosta: Suomen Armeijan lähettämästä reserviläiskirjeestä kirjoitettiin otsikolla: "Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan". Armeijan panssarivaunuhankinnasta sanottiin, että se on Pariisin rauhansopimuksen vastaista. Suomen puolustuspoliittisiin ratkaisuihin otetaan voimakkaasti kantaa uhkailemalla seuraamuksista, vaikka ne ratkaisut pitäisi olla jokaisen maan sisäisiä asioita.

YLEn dokumentista venäläisestä trollitehtaasta ollaan kuitenkin oltu täysin hiljaa.

Jos ei huomaa mitään tapahtuneen naapurin suhtautumisessa, pitää olla kuuro ja sokea tai pahasti vinksahtanut.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jonny Loikkanen, voin myös sanoa, että blokikirjoituksesi on myös säälittävää luettavaa. Kirjoituksesi alussa ilmaiset heti millä tasolla kirjoitat: "Tämä "tutkiva journalisti" hyökkää palkanmaksajiensa kimppuun väittäen käytännössä, että myös noin 70% omista "pomoistaan" on venäjätrolleja". Tämä kertoo paljon päättelykyvyn tasosta.

Parjaat Jessikka Aroa siitä, että hänen tekstinsä perustuu anonyymeihin lähteisiin. Olisiko teksti ollut siten uskottavampaa, jos lähteet olisivat käyttäneet nimimerkkiä tai peräti oikealta vaikuttavaa nimeä (esim. Risto Lappeenrannasta)?

Aron mukaan Venäjän suurlähetystön toiminta somessa on paitsi epädiplomaattista, myös trollaavaa. Maaliskuun alussa suurlähetystö jakoi linkin Venäjän ääni -sivuston venäläisestä miehittäjästä kertovaan propagandavideoon. Kun suomalaiset kommentoivat epädiplomaattista videota suurlähetystön Facebook-seinällä, suurlähetystö poisti kriittisiä kommentteja.

Sinun tekstisi on surkeaa myös siksi, että syyllistyt itse samaan, mistä syytät Jessikkaa, nimittäin et perustele mitenkään väitteitäsi. Heität kevyttä läppää tyyliin:
"Luin tässä välissä vielä muutaman Jessikkan kirjoituksen ja voin sanoa vain, että säälittävän näköalatonta, perustelematonta, lähteetöntä mustamaalaamista jossa ei ole järjen häivääkään. Jos näkemykset perustuisi edes yhteen todisteeseen tai edes yhteen lähteeseen, mutta ei."

Kun olen pyytänyt (kommentti #69), että kertoisit esimerkkejä Jessikan kirjoituksen säälittävästä näköalattomuudesta, perustelemattomuudesta, lähteettömyydestä, mustamaalaamisesta tai asioista, joissa ei ole järjen häivääkään, vaikenet täysin.

Trollauskyselyyni (kommentit #40 ja 60) et myöskään ole reagoinut mitenkään, joten teen sen johtopäätöksen, että syytät valehtelusta myös näitä valtion virkamiehiä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"tai peräti oikealta vaikuttavaa nimeä (esim. Risto Lappeenrannasta)?"

Näinpä tietysti. On aivan tavanomaista radiolähetykseen soittavalta vieraalta esitellä itsensä juuri näin.

Miten olisi pitänyt? Etunimi Sukunimi Sotu ja osoite, niinkö?

Mitä ihmeen kiksejä hra Villikari saa kyseenalaistaessaan Riston henkilön?

Näin murennetaan kansalaiskeskustelua.

Syy?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Heheh, ei tule kiksejä. Siis radio-ohjelmassa tämä on normaalia mutta dokkarissa sitä ei sallita. Sitäkö tarkoitat?

Olen myöskin huolissani siitä, että trollaus murentaa kansalaiskeskustelua.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #102

Mä olen lopen kyllästynyt selittämään sulle asioita.

Aina saa selittää ku pikkulapselle..

Annas esimerkki trollausviestistä.

Mä aloitan.

"putin hoitelee sinut"

"olet fasisti"

Nämä Jessikkan itsensä antamia.

Miten tampio pitää ihmisen olla jos noista "vaikuttuu" tai pitää noita kansalaiskeskustelun kannalta vaarallisina...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #103

Riku, olet täysin oikeassa. Vain ne, joilla on vähäinen itseluottamus, voivat saada "vaikutteita" antamistasi esimerkeistä. Se että selittelet asioita kuten pikkulapselle, todistaa kansalaiskeskustelun tasosta sitä mitä pelkäsin.

Tarkoitatko siis lopultakin sitä, että Jessikkan kirjoitus Venäjän trollauksesta on totta mutta se Jessikkan väite, että kansalaiskeskustelun kannalta se olisi vaarallista, ei sinun mielestäsi pidä paikkaansa.

PS: esimerkki kansalaiskeskustelustelun tasosta:

Henri Keinänen (IPU) 20. toukokuuta kello 21:47

"On se kumma kun jaksetaan venäjätrolleja metsästään kun valtaosa kotimaisten lehtien verkkosivujen yhteyteydessä käydystä some-keskustelusta on saappaan älykkyysosamäärällä varustettujen nato-kiihkoilijoiden kuin haistattelevien ja uhkailevien eestiläistenkin suvereenissa hallinnassa...."

http://mvlehti.net/2015/05/19/jessikka-aro-yle-tut...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #104

Aika mautonta ja turhaa kirjoittamista.

En silti näe tuon mitenkään ajavan Venäjän asiaa, ollen siis osa minkäänlaista "trollausta".

Siksi just en ymmärrä koko kouhkausta.

Siitä jauhaminen ei siis ole missään mittasuhteissa itse mahdolliseen ilmiöön tai sen vaikutuksiin

Antamasi esimerkki kertoo nähdäkseni ainoastaan turhautumisesta tähän vouhotukseen.

Edelleen uskon siihen, että se on mahdollisesti osa lännen informaatiosodankäyntiä. Ja perustelen sen sillä, että käsittääkseni koko ilmiö on saanut alkunsa sotilasliitto Naton analysoitua verkkokeskustelua ja ylen aloitettua "trollikyselyt".

Kun tarpeeksi tontuista puhutaan, niin niitähän nähdään ja kun niiden vaikutisvaltaa korostetaan niin jalkoihin jää perustellutkin mielipiteet. Ei voi mitään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #105

Riku, jos nyt puhutaan vain suomalaisessa mediassa tapahtuvaan trollaukseen, en ole huomannut, että lännestä tai Natosta ohjattaisiin samaan tapaan kuin esimerkiksi Johan Bäckmanin kirjoittelua idästä.

Kun puhutaan Suomen puolustuspolitiikasta, hyvä esimerkki on pelkkää asiaa kirjoittava Hannu Mononen, joka ei varmuudella tarvitse "käsikirjoittajia" lännestä. Häntä sanotaan "natottajaksi" kun asialliset vastineet loppuvat.
Tällaisen tyylin käyttäjät häiritsevät asiallista keskustelua eli he ovat trolleja.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

En varmasti reagoi moniin muihinkaan keskustelupalstoilla minulle esitettyihin kysymyksiin koska en kerkeä seuraamaan kaikkea ja minulle ei tule ilmoituksia vastauksista/kysymyksistä. Sinulle joutuu kaiken lisäksi vastaamaan moneen kertaan samoihin asioihin.

Kirjoitit "Parjaat Jessikka Aroa siitä, että hänen tekstinsä perustuu anonyymeihin lähteisiin. Olisiko teksti ollut siten uskottavampaa, jos lähteet olisivat käyttäneet nimimerkkiä tai peräti oikealta vaikuttavaa nimeä (esim. Risto Lappeenrannasta)?"

Ei, ei olisi ollut uskottavampaa. YLE:n ei vain yksinkertaisesti pitäisi julkaista lähteetöntä huuhaa-roskaa joka ilmeni jo kijoituksestani. Väitteeseesi, että minä syyllistyn samaan ja että vaikenen täysin, voin sanoa hyvällä omalla tunnolla, "en syyllisty". Kirjoituksessani Jessikkasta on kyse nimenomaan omasta mielipiteestäni. En vetoa siinä mihinkään nimettömiin lähteisiin. Muutenkin on eri asia kirjoittaa asioista omaan blogiin kuin julistaa niitä YLE:n nimissä koko kansalle. Vähän suhteellisuuden tajua.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jonny Loikkanen, jos sinulla on näin vaalien jälkeenkin niin kova kiire, ettet ehdi ottamaan kantaa blokirjoituksestasi kirjoitettuihin kommentteihin, ehdotan, ettet kirjoittaisi niitä ollenkaan.

Mutta kiitos kuitenkin että ehdit vastaamaan osittain kommentissani #100 sinulle esittämääni kritiikkiin ja kysymyksiin.

Totta kai sillä on eroa kirjoittaako omissa nimissään vai edustaako kirjoituksellaan tai puhumisellaan jotakin instituutiota. Nyt syytät blokissasi valehtelusta vain YLE:n toimittajaa mutta sivuutat täysin Valtioneuvoston ja Ulkoministeriön edustajat.

Ei Jessikka Aron dokumentti täysin nimettömiin ja huuhaa lähteisiin perustu. Esimerkiksi Janne Riiheläinen kertoo mitä Venäjän trollaus on hänen kohdallaan tarkoittanut. On täysin ymmärrettävää, että esimerkiksi Pietarin trollitehtaan entiset työntekijät eivät halua esiintyä omilla nimillään.

Merkille pantavaa on kuitenkin, että Venäjän suurlähetystö on ollut täysin hiljaa, vaikka varmaankin ovat seuranneet mitä tästä aiheesta on kirjoitettu ja puhuttu TV:ssä.

Omissa nimissäsi voit väittää, että mitään venäläistä trollausta ei ole ja syyttää YLEn toimittajaa, Valtioneuvoston ja Ulkoministeriön tiedottajia valheellisen tiedon levittämisestä. Mielipiteesi ilmaisuun sinulla on Suomessa täysi oikeus.

Syytteesi on rankka: ” Yleisradion on tuotettava verorahoilla laadukasta ja neutraalia sisältöä, eikä tällaista roskaa.”

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Kyse ei ole pelkästään ehtimisestä. Kuten juuri sanoin, niin en saa ilmoituksia siitä kun joku kirjoittaa jonkun juttuni alle mielipiteitään. En tosiaankaan voi vahtia 24/7 blogejani, enkä tahdokaan. Minua kiinnostaa ihmisten mielipiteet ja mielellään luen niitä, mutta se ei tarkoita, että kiinnostaisi väitellä jokaisen kommentin jälkeen.

Viittauksesi Janne Riiheläisen sanomisiin jonkinlaisena lähteenä Jesikkalle menee samalle tasolle kuin Jessikkankin jutut. Niissä ei ole kyse faktoista vaan Riiheläisen näkemyksistä. Riiheläinen siinä on päättänyt, että joku naton vastustaja on venäläinen trolli. Myös minua ja monia muita aivan tavallisia tuntemiani suomalaisia henkilöitä on välistä väitetty putintrolleiksi tai ties miksi "idän lokareiksi". Vain sen takia, että haluamme säilyttää Suomen itsenäisenä ja ohjakset omissa käsissämme, eikä naton tai minkään muunkaan ulkoisen tekijän käsissä. Se tuntuu välillä olevan natofanaatikoille todella vaikea käsittää.

Syytökseni ei edes ole rankka. En varmaankaan ole ainoa joka toivoo verorahoilla maksetun "totuuden tuutin" julkaisevan neutraalia asiasisältöä maailman menosta, eikä läpinäkyvää ja sisällötöntä natohapatusta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jonny, väistät näköjään koko ajan pääkysymyksen, tapahtuuko Suomessa Venäjältä johdettua trollausta. Onko siis näitä nimettyjä valtion virkamiehiä, jotka YLENn toimittajan tavoin näin väittävät, pidettävä valheellisen tiedon levittäjinä.

Kuten totesimme aikaisemmin, Suomessa on sananvapaus, mutta virkamies joka edustaa Suomen ulkopolitiikka ei saa puhua perättömiä naapurivaltiosta. Kyllä se Jonny on perusteeton ja rankka syytös ellet pysty tuomaan parempaa näyttöä asiasta.

Mistä vedit mukaan Naton. Aro ei ole sanallakaan maininnut sitä.
Myöskään Riiheläinen ei ole puhunut Natosta. Tämä "natohapatus" on oman mielikuvituksesi tuotetta: "Riiheläinen siinä on päättänyt, että joku naton vastustaja on venäläinen trolli".

Tuskin Riiheläinen siitä voi päättää. Natoa vastustaa moni suomalainen vaikka ei ole (venäläinen) trolli. Nämä ovat aivan eri asioita vaikka haluan ne niputtaakin.

Toimituksen poiminnat