JohnnyLoikkanen Keskustellaan asioista kuten ne ovat.

EU:n korruptio

Näki EU:n talousliiton sitten miltä kantilta tahansa, niin se ei sovi suomalaisille kokonaisuutena. Kerron nyt näkemykseni asiasta aivan käytännönläheisesti, ilman talouspolitiikkaa. Tätä kirjoittaessani olen Espanjassa ja kaikki maat joista kirjoitan ovat sellaisia joissa ole ollut useita kertoja aikaisemminkin.

 

Etelä-Euroopan maat ja Pohjois-Eurooppa ovat sekä kulttuurillisesti, että rakenteellisesti hyvin kaukana toisistaan. Tämä koskee osin toki myös Keski-Eurooppaa. Etelä-Eurooppa omaa niin erilaisen historian erilaisten tapahtumien näyttämönä, että se on väistämättä jättänyt pysyvät jälkensä ihmisiin ja näin ollen myös yhdyskuntarakenteisiin. Eivätkä kyseessä välttämättä ole huonot jäljet. Siinä missä suomalainen on tottunut kuuntelemaan auktoriteettejä mukisematta, nousee Etelä-Eurooppalainen barrikaadeille kun hänen oikeuksia poljetaan. Se ei välttämättä tarkoita aina barrikaadeille nousemista kirjaimellisesti, vaan tekoja jokapäiväisessä elämässä. Tosin mellakoidakin täällä osataan, ihmettelenkin miksei Suomen lehdistö kirjoita EU:n vastaisista mielenosoituksista tai alueellisista itsenäistymispyrkimyksistä juuri mitään. Eikös Suomessa ole vapaa media?

 

Hallinnon vaihto on yleensä pitkä prosessi, mutta protestoida voi muutenkin. Yksi yleisesti käytössä oleva keino täällä on jättää verot maksamatta. Jos vallalla oleva hallitus tai sen toimet ei miellytä, niin sitten ei makseta. Yksinkertaista, valtio pyörii verorahoilla, tai sitten se ei pyöri ollenkaan. Se näkyy kioskeissa, ravintoloissa, kaupoissa ja vaikka wc-paperista maksettaessa yleisessä käymälässä. Kuittia on monesti turha odotella. Täällä se on keino protestoida käytännön tasolla. Suomessa sitä kutsutaan korruptioksi ja vaaditaan päitä vadille ymmärtämättä ettei 5 miljoonainen kansa voi muuttaa satojen miljoonien asukkaiden kulttuuriperintöä. Täällä huolehditaan omasta tontista, niin Suomessakin pitäisi.

 

Tätä nk. “korruptiota” voi olla vaikea sisäistää jollei ole viettänyt paljon aikaa maissa joissa niin toimitaan. Kuitenkaan siinä ei maakohtaisesti ole mitään pahaa. Kyseessä on yleisesti koko kansakunnan yhdessä noudattama tapa, josta kukaan ei kärsi. Syyllisiä on turha etsiä koska kaikki syyllistyvät siihen. Pahaksi sen tekee ulkopuoliselle valtiolle ymmärtämättömyys suureen rakenteelliseen eroon järjestelmien kesken. Täällä kaikki raha ei vain kierrä veroina valtion kautta. Mikä lopulta muuttuu - ei mikään, raha on edelleen yhteiskuntajärjestelmässä. Ongelma Suomen näkökulmasta syntyy siinä vaiheessa kun maa, kuten Suomi, jossa kaikki raha kiertää valtion kassan kautta lähtee “tasavertaiseen” talousliittoon näiden maiden kanssa. Enkä rajaa tätä vain Espanjaan vaan mukaan pääsee, ehkä osa hieman yllättäen, myös sellaiset maat kuin Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Kreikka, Itävalta, Italia, Tsekki ja Ranska. Italian ei ole syytä kadota noiden maiden sekaan koska siellä tuskin edes tiedetään mikä on kuitti. Koskien oikeastaan kaikkia näitä maita ei turistialueita suuremmissa keskustoissa lasketa mukaan. Niissä kuittiin voi jopa joskus törmätä.

 

Siinä missä eteläisemmät maat ymmärtävät itse mikä on käytännöllistä ja toimivat säännösviidakossa sen mukaisesti, luetaan Suomessa pykäliä kuin raamattua. Vaikka taloudet olisivat yhtä vahvoja, eikä Suomen talous vahvempi, niin Suomi voi tehdä vain tappiota koska EU-jäsenmaksut maksetaan suhteessa “valtion tulokseen”. Valtioiden tulos voi siis todellisuudessa olla sama, mutta Suomi maksaa solidaarisuusveroa koska veli-välimereläinen ei kierrätä rahojaan valtion kautta. Ne eivät siis näy papereissa joiden mukaan jäsenmaksut määrätään.

 

Suomi ei ole valmis EU:n talousliittoon näiden maiden kanssa niin kauan kuin tällaisia rakenteellisia eroja kutsutaan korruptioksi. Asia pitäisi ymmärtää syvällisemmin asiaksi jota ei voida kitkeä lainsäädännön konstein. Toki asiaa voi kutsua korruptioksi, mutta se tuskin edistää sitä tosiasiaa, että ennen kuin olisimme valmiita toimimaan kannattavasti EU:n talousliitossa näiden maiden kanssa olisi meidän toimittava samoin. Ei taida sopia suomalaiseen ajattelutapaan, joten näen ainoan keinon olevan erota EU:sta. Se ei vaadi muuta kuin eduskunnan päätöksen. Valitettavasti eroa EU:sta ei avoimesti aja yksikään tämän hetken suurempi puolue joten asia ei saa mediassa kaipaamaansa huomiota.

 

Hieman alkoholista

Suomessa jaksetaan jauhaa aina vain siitä miten alkoholimyyntiä tai sen tuontia pitäisi säännöstellä. Mikäli säännöstelyn tarkoitus on vaikuttaa ihmisten juomatottumuksiin niin kokemusteni mukaan säännöstelyä ei tarvita ollenkaan. Espanjassa viinipulloja voi ostaa ruokakaupasta alle euron pullo ja 18kpl kaljalaatikko maksaa alle viisi euroa. Myös vahvat alkoholijuomat löytyvät ruokakaupan hyllyiltä. Vähäisiä rajoituksia alkoholin mainostamisen/myynnin suhteen on, mutta niitäkään ei pääsääntöisesti noudateta. Paikalliset eivät ole huolissaan alkoholin ostamisesta klo. 22.00 jälkeen illalla. Tästä törkeästä sääntelynpuutteesta huolimatta en ole Espanjassa ollessani nähnyt kunnolla humalassa olevaa paikallista kahta kertaa enempää. En sen enempää turistialueilla etelässä kuin maan pääkaupungissa Madridissakaan.

 

Saksa ei päässyt listalle niinkään kuittien puutteen takia, vaan yleistottelemattomuuden. Kun ravintoloita ei miellytä säännökset, niin ne pitävät ovensa auki niin pitkään kuin asiakkaita riittää. Sakon uhalla, mutta pitävät kuitenkin. Tyypillistä on myös että tuhkakupit nostetaan esille ravintolan virallisen aukioloajan mentyä umpeen, pyytämättä. Itävallassa ja Tsekissä sen sijaan poltetaan sisällä riippumatta kellonajoista. En tietenkään tarkoita että näin tapahtuisi joka ravintolassa, mutta kuitenkin. Onhan varsinkin Saksa EU:n esimerkki maa, kuten Ranskakin, jossa etenkin keskustojen ulkopuolisissa ravintoloissa poltetaan avoimesti pilveä ja nakkikioskeista on turha kuitteja kysellä. En väitä, että sisällä polttaminen ravintolassa olisi hyvä asia, vaan tarkoitan tällä yleistä suhtautumiseroa säännösten noudattamiseen. Täällä esiintyy joka maassa jonkin asteista kansalaistottelemattomuutta. Ympäri EU:ta tehdään monenlaisia asioita jotka Suomessa ovat aikaa sitten muodostuneet tabuiksi kieltojen myötä.

 

Valtiovarainministeriön arvion mukaan vuoden 2014 jäsenmaksut Suomelta EU:lle ovat noin 1150 miljoonaa euroa, sillä saisi monta ateriaa vanhuksille, monta erityisavustajaa kouluihin, rakennettua muutaman lastensairaalan ja lisäksi lopetettua vaikka puolustusvoimien alasajon.


Mikäli tahdot irti EU-sääntelystä ja jäsenmaksuista, niin äänestä jotakin pienpuoluetta. Suurien puolueiden linjat eivät ole irti EU:sta vaan kohti EU-liittovaltiota jolloin Suomi menettää vallan omaan budjettiinsa. Itse kannatan Itsenäisyyspuoluetta. Puoluetta jonka kaikki ehdokkaat ovat sitoutuneet ajamaan Suomen irti EU:sta. Suomi kuuluu silti ETA:n ja Schengeninsopimuksen piiriin, joten kyse ei ole eristäytymisestä vaan budjettivastuun lunastamisesta takaisin itsenäiselle Suomelle.

www.ipu.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minäkin olen vapaasti ajattelija, mutta laiskahko. Niinpä en jaksanut lukea sinun pitkää tekstiäsi, joka on varmaankin hyvin voimauttava.

Niin että voisitko jättää ainakin puolet pois.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Voisin sen tehdä, mutta ehkä kuitenkin jätät puolet lukematta... lisätä tohon voisi vielä paljon.

Toimituksen poiminnat